Zamykání vchodových dveří a požární předpisy

Vložil adviser, 7. Květen 2018 - 22:19 ::

Na iDnesu mluvčí hasičů opět rozebírá botníky a květináče na chodbách vč. zamykání vchodových dveří.
S volným prostorem úniku se dá souhlasit. Vyjma výklenků a „hluchých“ prostor nemá na chodbách a schodištích nic být, co by ztěžovalo úprk ven. A je úplně jedno, zda za normální nebo snížené viditelnosti. Půjde o čas a volný prostor.
Trochu jiná je situace u vchodových dveří. Narazil jsem na spoustu NE, NE, dveře musí zůstat odemčeny, požární předpisy říkají, požární bezpečnost žádá. No ano, úniková cesta musí být volná. Úniková, tj. z domu ven. Jenže na trhu jsou k mání paniková kování a zámky dovolující odemčení zevnitř bez použití klíče. Jak sama mluvčí uvádí, překonání dveří směrem dovnitř je pro hasiče otázkou vteřin, byť za cenu jejich zničení.
Pokud někomu přijde řešení panikovým zámkem, existuje levnější varianta. Používá ji nejedna domácnost a říká se jí zámková vložka s čudlíkem. Odborně s knoflíkem nebo olivou. Odemkne (ale i zamkne) rovněž bez použití klíče. Zmíněný článek (resp. mluvčí hasičů) nicméně žádné z těchto řešení neuvádí.

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.