Jak chápat § 1208 o opravách

Vložil udivený (bez ověření), 24. Duben 2018 - 8:05 ::

Obč. zák. říká:

§ 1208
Do působnosti shromáždění patří
f. rozhodování
7. o opravě nebo stavební úpravě společné části, převyšují-li náklady částku stanovenou prováděcím právním předpisem; to neplatí, pokud stanovy určí něco jiného,

Ve stanovách je:

7) Statutární orgán je oprávněn rozhodnout o opravě, modernizaci nebo rekonstrukci společných částí v souladu se schváleným plánem oprav, modernizací a rekonstrukcí společných částí a rozpočtem společenství. V ostatních případech je oprávněn rozhodnout o nákladech na opravu, modernizaci nebo rekonstrukci, nepřesáhnou-li náklady 2 000 Kč na jednotku, nejvýše však 200 000 Kč v jednotlivém případě; tento limit neplatí, pokud jde o opravu prováděnou v souvislosti s havárií nebo o opravu, jejíž nutnost plyne z revizní zprávy.

Na pozvánce ke shromáždění je bod programu:

6) Plán údržby na rok 2017


Pominu-li zavádějící formulaci (pod pojmem „údržba“ si člověk představí spíše běžnou údržbu a drobné opravy), není na pozvánce uvedena specifikace konkrétní opravy nebo stavební opravy. K pozvánce nejsou připojeny podklady, ani se podkladů nelze nikde dopátrat, a to ani po urgenci u statutárního orgánu.

Na samotném shromáždění se vlastníci dozvědí, co za opravu se bude schvalovat – např. malování, výměna výtahů, oprava střechy, kamerový systém, výměna odpadů, apod. Fakticky se však schvaluje pouze záměr opravy, nikoli realizace, na shromáždění nepadne ani jméno dodavatele, ani cena díla (či alespoň cenový limit), pouze se vysvětlí, proč je daná oprava potřebná (např. „musíme vymalovat, protože stěny jsou ošklivé“, „výtahy jsou staré a poruchové, nesplňují dávno normy“, „odpady tečou“, „do střechy teče“, „kamery sníží vandalismus“). Na shromáždění nejsou k dispozici žádné podklady (posudky, revizní zprávy apod.).

V zápise ze shromáždění se objeví pouze:
„Malování spol. prostor bylo odsouhlaseno, PRO: 73 %, PROTI: 27 %“, „Výměna odpadů byla odsouhlasena, PRO: 73 %, PROTI: 27 %“, atd.

Ke schválení usnesení stačí nadpoloviční většina přítomných.

Následně statutární orgán přistoupí k realizaci (vybere dodavatele, rozhodne o ceně díla). Začne se pracovat, dílo je provedeno.

Na shromáždění v r. 2018 se vlastníci dozvědí, která firma realizaci provedla a za jakou cenu.


Jak rozumíte větě první v čl. 7 stanov SVJ v kontextu § 1208/f/7? Zopakuji větu: Statutární orgán je oprávněn rozhodnout o opravě, modernizaci nebo rekonstrukci společných částí v souladu se schváleným plánem oprav, modernizací a rekonstrukcí společných částí a rozpočtem společenství. → na shromáždění se „odsouhlasí výměna odpadů“, „odsouhlasí oprava střechy“, atd. (= plán oprav) → rozpočet však žádný schválen není → opravdu dávají stanovy statutárnímu orgánu bianco šek, aby rozhodl konkrétní parametry realizace sám, vč. ceny díla? Cena každého díla byla přes 200.000 Kč. Statutární orgán tvrdí, že provedl na jednotlivé akce výběrové řízení, resp. oslovil více dodavatelů, nicméně důkaz o tom odmítá předložit.

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.