Vložil TN. (bez ověření), 15. Duben 2018 - 10:58

Z vlastní zkušenosti vím, že to není tak jednoduché, jak se zpovzdálí zdá. Od počítače se lehce radí...... V každém takovém domě, které je „pod družstvem“, máte starousedlíky, kteří v domě žijí 30–50 let a pamatují pouze éru družstva. I kdyby předsedkyně přinesla na shromáždění jasné listinné důkazy, že družstvo krade, lže, podvádí, falšuje listiny, tato generace neuvěří a obrátí se proti předsedkyni, že si vše vymyslela, protože „jí jde jen o peníze a funkci, proto plive na naše družstvo“ (=reálný výrok jednoho dědy, který jsem slyšel na jedné schůzi).

Nestačí totiž jen dát výpověď (což může výbor sám), ale shromáždění musí schválit novou správcovskou firmu. A tady je zádrhel, protože na schůzi dorazí někdo z představenstva družstva nebo ekonom družstva a začne vykládat, jak jsou nejlepší na světě, všechno zařídí, všechno umí, jsou nejlevnější na světě, nejstarší na světě a mají nejlepší odborný aparát na světě a že ta firma, co tu navrhuje paní předsedkyně jsou amatéři a nezkušené děti, kteří neumí spravovat domy.

Navíc družstva se aktivně brání. Četl jsem rozsudek z SVJ, kde došlo k podobné situaci – SBD dostalo výpověď, shromáždění schválilo nového správce a SBD podalo žalobu přehlasovaného vlastníka, žaloba se táhla 3 roky (odvolali se k VS). SBD dále vystavovalo faktury za správu domu a podalo mezitím dvě žaloby o zaplacení. Celou dobu byl výbor v nejistotě...... byť to asi dopadlo dobře (nevím, jak dopadly žaloby o zaplacení, neznám sp. zn., ale žalobu přehlasovaného vlastníka SBD u VS prohrálo).

Uvědomte si, že tato SBD jsou jako mafie, mají nad sebou ohromnou megaorganizaci SČMBD s přístupem k politikům a velkým advokátním kancelářím. Spravují miliardové majetky, mají desítky zaměstnanců a nečiní jim problém podat sérii žalob na jedno malé SVJ, aby je udolalo. A výbor je pod psychickým tlakem advokátů SBD, starousedlíků, kteří se chtějí vrátit ke „svému družstvu“ a rozčilují se, že výbor „z našeho fondu oprav platí advokáty na nesmyslné spory“, ale i ignorance mladých, kteří nechtějí nic řešit a nechávají ty tři statečné na holičkách.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.