Vložil N. Klainová (bez ověření), 12. Duben 2018 - 12:26

Možnost schválit nebo neschválit účetní závěrku byste měli brát jako právo, ne jako povinnost.

Už jsem vysvětlovala vícekrát, že tuto možnosti dostali vlastníci, když se o jejich majetek začali starat cizí lidé. Nemají ji jenom SVJ, ale hlavně a.s., s.r.o., družstva apod., kde se cizí lidé starají o mnohonásobně větší majetky vlastníků (akcionářů, družstevníků apod.). Nikde ale neexistuje taková lhostejnost k informacím podávaným účetní závěrkou, jako v SVJ. Že tomu nikdo nerozumí? Má přece pusu, může se zeptat.

Místo abyste se dohadovali, jestli jsou nebo nejsou za neschválení nějaké postihy, byste měli trvat na tom, že chcete účetní závěrku pořádně vysvětlit a zaměřit se hlavně na pohledávky a závazky. Pohledávky představují vaše peníze, za závazky ručíte.

Informace, kolik bylo k 31. 12. na běžném účtu SVJ, která se na shromážděních často vyzdvihuje, je srozumitelná každému, ale zrovna ta nevypovídá o finanční situaci SVJ skoro nic, pokud se nevysvětlí, komu ty statisíce patří. SVJ mohlo na Silvestra 2017 mít na BÚ třeba milión a být přitom klidně před krachem.

Právě kvůli v zájmu o vysvětlení údajů účetní závěrky máme ve stanovách, že se na schvalování účetní závěrky možnost per rollam nevztahuje.

Jak vyřešit neusnášeníschop­nost, neumím poradit, nemám s tím zkušenosti, ještě se nám to nestalo. Na programu je vždy něco, co zajímá většinu členů SVJ. Kdo se nemůže zúčastnit, i kdyby chtěl, dodá sousedům nebo rodinným příslušníkům plné moci pro účast i pro hlasování o bodech programu. Mínusovači, máte prostor, tak hurá do práce!

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.