Vložil anon1234 (bez ověření), 4. Duben 2018 - 8:25

zálohy na příspěvky na správu domu a pozemku by měly být stanoveny na základě rozpočtu, viz např. Kropáčková, Čudová, Šimeček, Podškubka, Laipold, Brodecká, Hlúšková – Bytové domy zdroj příjmů i povinností, str. 49, Výši příspěvku si určují vlastníci na zasedání shromáždění s ohledem na schválený rozpočet. nebo JUDr. Čáp článek Stanovení poměru výše příspěvků vlastníků jednotek na správu domu a pozemku publikovaný na www.svjaktualne.cz Pokud má dojít ke změně již schválené celkové výše příspěvků na správu domu a pozemku a od toho odvozené změně výše záloh jednotlivých vlastníků jednotek na příspěvky na správu domu a pozemku, jedná se v zásadě o změnu schváleného rozpočtu v rámci rozhodování v záležitostech správy domu a pozemku. je to logické, protože vybírat peníze na neurčitý účel je nepřezkoumatelné. jak se posoudí, že tyto zálohy jsou na výdaje nutné a účelné ve smyslu § 1189 odst. 1 NOZ?

pokud by bylo možné vybírat peníze na neurčitý účel, mohla by většina na shromáždění schválit zálohy ve výši 20.000 Kč/m2, dostat tím některé vlastníky do exekuce, odkoupit jejich byty levně a pak následně by shromáždění odsouhlasilo rozpuštění dlouhodobých záloh…

takže zálohy na příspěvky na správu domu a pozemku se mají odvíjet od rozpočtu, aby byly přezkoumatelné. ostatně v klasickém spoluvlastnictví, pokud např. vlastní dům 3 lidé, tak si taky nespoří hromadně na nějaký neurčitý účel.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.