Vložil tep (bez ověření), 30. Březen 2018 - 9:51

Jirko, zopakujme si zde část diskutované vyhlášky, a to: § 4 Rozúčtování nákladů na poskytování teplé vody v zúčtovací jednotce (1) Základní složka nákladů na teplo spotřebované na poskytování teplé vody činí 30 % a spotřební složka 70 % nákladů. Základní složka nákladů na vodu spotřebovanou na poskytování teplé vody činí 0 % a spotřební složka 100 % nákladů. Vaše tvrzení, že „Celý náklad na TV se dělí v poměru 30/70“ platí jen v případě, že cena studené vody nahřáté na teplou vodu je nulová. Pokud máte vodu zadarmo, tak Vám gratuluji, ale pokud z ní platíte vodné + DPH, stočné + DPH, tak to máte stejné jako u nás. U vody je podle vyhlášky nulová sazba na pevnou složku nákladů – takže není úplně jedno, jak se pevná složka vypočte.

Vrátím se k našemu domu: Pevná složka u teplé vody se vypočítává jen z nákladů na teplo. Je-li pevná složka ceny tepla od dodavatele tepla asi 35% CELKOVÝCH NÁKLADŮ NA TEPLO, pak vlastní teplo je 65% z nákladů na teplo z celkových nákladů na teplo. Když pak vypočtu 30% z 65% dostanu 19,5% z celkových nákladů na teplo. Koncový odběratel topné vody u nás tedy nemůže ovlivnit 35%+19,5% z nákladů na ohřev a doohřev vody, dohromady je to 54,5%. Podle vyhlášky je pevná složka daná – 30%, takže 24,5% z celkových nákladů patřících dle definice pevné složky do pevné složky musíme rozpočítávat dle náměrů vodoměrů ve spotřební složce.

Můj závěr: Vyhláška je zpackaná a % v ní uvedená jsou nastřílená od boku. A to tu kdosi tvrdil, že vyhláška je kogentní – podle mne by měly být § v ní dispozitivní, aby bylo možné % přizpůsobovat místním podmínkám.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.