MMR připravuje do podzimu novelu NOZ bytového spoluvlastnictví (lobbing SČMBD), apel k založení spolku

Vložil TN. (bez ověření), 12. Březen 2018 - 18:29 ::

Ve zpravodaji SČMBD č.1/2018 byla publikována noticka, že MMR pracuje na novele NOZ, části bytové spoluvlastnictví. Na novele pracuje pracovní komise MMR, jejímiž členy jsou i právníci SČMBD. Do konce února má být připraveno paragrafované znění, na podzim má být novela předložena vládě. Netuší někdo, jak funguje legislativní proces na úrovni ministerstva? Koukám na web MMR a nikde ani zmínka o připravované novele, natož aby publikovali paragrafované znění. Tento netransparentní legislativní proces, do kterého mohou zasahovat kdejací lobbisté a tlačit do zákonů pro ně vyhodné znění, se mi jako občanovi hrubě nezamlouvá.

Ve zpravodaji se dále informuje, že SČMBD aktivně lobbuje mezi poslanci. MMR připravilo novelu zákona č. 311/2013 Sb., kdy MMR podlehlo lobbingu SČMBD a do novely protlačilo, že v domech spravovaných SBD lze založit SVJ až po poklesu podílu SBD 25 %. Nesouhlasilo však ministerstvo spravedlnosti, které trvalo na 50 % – MS ČR usiluje o co nejrychlejší vznik SVJ v domech, což se nezamlouvá SBD, která by takto přicházela o pohádkové zdroje zisků, když nyní mohou bez jakékoliv kontroly ze strany vlastníků plundrovat jejich fondy oprav. MS ČR nakonec prosadilo svou variantu (tedy 50 %). SČMBD však s výsledkem není spokojeno a v tuto chvíli tajně lobbuje mezi poslanci, aby do novely napsali „25 %“.

Už v minulosti jsem vypozoroval, že MMR jde na ruku velkým správcovským firmám, nevím, co za tím vězí, zda úplatky, příslib funkcí, či jiné výhody. To je spíše úkol pro investigativní novináře.

Podle mého názoru je to ale umožněno tím, že jedinými partnery MMR pro bytovou legislativu jsou lobbistická sdružení sružující správcovské firmy a velká družstva a sice SČMBD, SMBD a DMS ČR (za kterým stojí SBD Praha).

Společenství vlastníků nemají zastání, protože nemají vlastní spolek. Přitom SVJ je cca 60 tisíc. MMR tak nemá partnera ke komunikaci a nemá koho zvát do pracovních skupin. A tak si zve zástupce velkých správcovských firem (JUDr. Novotný, mgr. Kroh, mgr. Horáková). DMS ČR správně pochopilo, jak získat vliv na MMR – organizují tzv. akademie bydlení, což jsou akce, na kterých radí předsedům výborů, jak „zatočit s kverulanty“, rozuměj, jak porušovat vlastnická práva. Na tyto a podobné akce si zvou paní Schodelbauerovou, která je vedoucím týmu právníků MMR a evidentně toto své ovlivňování jako konflikt zájmů nevnímá.

Je třeba urychleně založit spolek nezávislý na správcovských firmách, sdružují SVJ a vlastníky bytů. Jsme svědky plíživé destrukce vlastnických práv, kdy zejména SČMBD vytrvale lobbuje za oklešťování vlastnictví a přibližování právní formy SVJ družstvům.

V tuto chvíli např. SČMBD vylobbovalo zrušení povinnosti poskytovat členům družstva opis seznamu členů (kandidát na delegáta ve velkém SBD tedy nebude vědět, kdo je členem družstva v jeho volebním obvodu), zrušení pokuty 50 Kč ze zákona č. 67/2013 Sb. a povinnost poskytovat kopie podkladů k vyúčtování, ostatní návrhy tato netransparentní organizace zatím utajuje a já jen bezradně pozoruji, co se na nás ještě vyvalí.

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.