Převzali jsme řízení domu, ale družstvo nepředává dokumentaci, dlužníky žalovalo samo družstvo, ale nemáme všechny podklady

Vložil sezenice (bez ověření), 10. Březen 2018 - 19:55 ::

Dlouhou dobu, od roku 2001 bylo pověřeným vlastníkem našeho SVJ velké družstvo, postupně převádělo byty až u nás nemá už žádný byt. Loni jsme ho odvolali a zvolili vlastní výbor. Nepředali nám skoro žádné podklady k dlužníkům, někteří jsou v insolvencích, někteří v exekuci. S družstvem se soudíme o předání úplné dokumentace k domu. Zjistili jsme, že družstvo po celou dobu pohledávky vymáhalo svým jménem (ačkoli věřitelem bylo SVJ, ale družstvo nás vedlo jako svoje středisko). Takže oprávněným v exekucí je nyní družstvo, které od exekutora inkasuje vymožené částky a jednou za čtvrt roku nám výmožek přeposílají. Jenže my bychom chtěli převzít nad dluhy kontrolu, ale exekutor se s námi nechce bavit, protože formálně nejsme účastníky exekuce (oprávněným je družstvo). Nabídli jsme družstvu, že pohledávku převezmeme, ale chtějí, abychom zaplatili všechny náklady a pohledávku odkoupili, že prý nejde pohledávku jentak postoupit bezúplatně, protože jsou obchodní korporací. Advokát družstva, který nás zastupoval, nám odmítá předat seznam spisových značek, nad kterými případy v minulosti pracoval a ve kterých řízeních nás zastupoval, ačkoli formálně byl advokátem našeho SVJ, ale on to bere tak, že plnou moc dostal od představenstva družstva a že je jejich advokát, tvrdí, že se máme obrátit na družstvo a to nám předá seznam soudních řízení, ale družstvo s námi přestalo po podání žaloby komunikovat, v té žalobě o předání dokumentace družstvo samozřejmě zastupuje stejný advokát.

Je to celé postavené na hlavu. Pohledávky jsou zaúčtovány v našem účetnictví, ale formálním majitelem pohledávky je družstvo (protože družstvo žalovalo a na něj jsou psané rozsudky). My nad těmi exekucemi nemáme kontrolu, protože nejsme účastníky řízení, ale pohledávky jsou v našem účetnictví. Jeden dlužník s dluhem 220.000 Kč dokonce zemřel bez dědiců a po 5 letech když bylo ukončeno dědické řízení jsme museli pohedávku odepsat. Pátrali jsme u notářky a zjistili jsme, že družstvo před úmrtím dlužníka podalo žalobu, soud vynesl rozsudek, ale po jeho úmrtí pohledávku smlouvou převedlo na SVJ, takže v dědickém řízení bylo naše SVJ účastníkem. Advokát družstva podal žalobu na stát, ale pak ji stáhl a vyinkasoval odměnu od nás – tedy od SVJ, našli jsme v účetnictví jeho fakturu. Advokát ale nechce vysvětlit, proč tak postupoval. Řekl, že se s námi nesmí bavit, protože to podléhá mlčenlivosti. Přitom formálně byl naším advokátem. Je to k zbláznění.

Byl někdo v podobné situaci, jak jste postupovali?

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.