Odměny výboru a KK mají od 2019 podléhat DPH

Vložil Pavel, 17. Únor 2018 - 0:25 ::

V návrhu novely DPH od 2019

https://apps.odok.cz/veklep-detail…

je i novela § 5/2 ZDPH.

Stávající znění § 5/2 ZDPH uvádí, že ekonomickou činností není mj. činnost osob, které jsou zdaňovány podle § 6 ZDP.

To je v rozporu s čl. 10 Směrnice 2006/112/ES.

Že je stávající znění § 5/2 ZDPH v rozporu s uvedenou Směrnicí uvádí např. NSS v 2 Afs 100/2016–29. NSS proto přiznává přímý účinek Směrnice bez ohledu na vadnou textaci ZDPH.

Vláda v demisi nyní navrhuje tento rozpor s unijním právem napravit novým zněním § 5/2 a § 5/3 ZDPH.

Tuto zásadní opravu vadného ZDPH nazývá předkladatel na str. 192 eufemisticky „upřesnění“.

Pokud tedy bude člen orgánu SVJ, BD, spolku či jiné entity plátce DPH, musí jeho odměna podléhat DPH. Členů orgánů – neplátců – se změna nedotkne, pouze se jim odměny budou počítat do obratu.

Hezký den!

    Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

    Vložil nechápající člen orgánu (bez ověření), 17. Únor 2018 - 11:44

    Do jakého obratu? Jako orgán svj mám nějak obrat? A kde prosím pěkně ten obrat mám a jak vypadá?

    Vložil Pavel, 17. Únor 2018 - 12:00

    Nechápající člene orgánu,

    obrat je definován v § 4a zákona 235/2004 Sb.

    Např. podnikatel s obratem 990 000 Kč z podnikání není povinně plátcem DPH. Potom ale dostane odměnu za výkon funkce v SVJ za rok 11 000 Kč. Tím se stává plátcem DPH.

    Stejně tak pronajímatelé s příjmem 1 mil. Kč. Nyní nejsou plátci DPH a po novele jim stačí i minimální odměna za výkon funkce a plátci DPH se stanou.

    Ale když jste např. nepodnikající dúchodce nebo pokud máte jen příjmy ze závislé činnosti, i když by byly více než 1 mil. Kč za rok, tak se Vás uvedená novela nedotkne. Mlčky předpokládám, že odměna za výkon funkce v SVJ za rok bude do 1 mil. Kč. :-))

    Hezký den!

    Pavel

    Vložil TN. (bez ověření), 17. Únor 2018 - 12:37

    Jo je to tak. Dosáhnout obratu 1 mil. Kč je hračka, toho dosáhnete razdva ani okem nemrknete. Pronajímáte a máte astronomický obrat z nájemného, zisk však malý, protože odpisy, úrok z hypotéky, další náklady. Podnikáte a máte astronomický obrat z plateb od zákazníků, zisk však malý, protože mzdy, výroba, pronájem skladu nebo kanceláře, další náklady. Já pronajímám a mám autorské příjmy. Úplně nejhorší daňová kombinace, protože zatímco podnikatel DPH prostě připočte k ceně (a zákazník zaplatí víc), tak já si k autorskému honoráři nemůžou přičíst DPH, jelikož vydavatelství prostě vyplácejí honoroře a nazdar bazar; já tedy od honoráře musím odečíst nejen standardní DP, SP, ZP, ale ještě DPH. A k tomu mám autorský honorář ze zahraničí + další katastrofy (souhrnné hlášení, kontrolní hlášení, MOOS, EET). Teď k tomu vláda koblihářů zavedla ještě DPH z odměny člena orgánu....... Zatím jsem tyto administrativní potíže řešil rozdělováním příjmů, ale na koho napsat odměny člena výboru, to tedy netuším, leda je řešit přes DPP na člena rodiny a odměny člena výboru zrušit, nic víc asi vymyslet nejde.

    Vložil TN. (bez ověření), 17. Únor 2018 - 10:14

    Pavle, to si děláte srandu, že vy chcete, abych dostal infarkt? Takže z odměny odvedu 13,5 % ZP, 31,5 % SP, 19 % DP, 21% DPH a zbude mi na koblihu z cukrárny?

    Vložil Pavel, 17. Únor 2018 - 15:06

    TN.,

    já bych to bral z té lepší stránky.

    Příjmy statutárů zatím nejsou zatíženy spotřební daní (i když spotřebovávají peníze od členů SVJ) ani daní z nemovitostí (i když se o nemovitost starají). Takže prostor tu ještě určitě je, leč dosud nevyužitý.

    Hezký den!

    Pavel

    Vložil P_V (bez ověření), 17. Únor 2018 - 14:57

    Švédskou spisovatelku Astrid Lindgrenovou se jednou podařilo finančáku zdanit ve výši 102% příjmu. To není vtip, ani nějaké vyměřené penále, jen součet všech daní do kterých spadla. Ještě tedy máme rezervu. :-(

    Vložil Pavel, 17. Únor 2018 - 15:21

    P_V,

    ano, také jsem četl, že někde součet místní, regionální a celostátní daně spolu s uplatněním progrese u vyšších příjmů přesáhl 100%. Takže se vlastně máme ještě dobře.

    Hezký den!

    Pavel

    Vložil Anonymouk (bez ověření), 17. Únor 2018 - 10:19

    Musí se přece někde nabrat prachy na zvyšování mezd, platů, ne?

    Volby prohlížení komentářů

    Vyberte si, jak chcete zobrazovat komentáře a klikněte na "Uložit změny".