Vložil AjetoTak? (bez ověření), 23. Únor 2018 - 14:16

§ 1186 (2) Převádí-li vlastník vlastnické právo k jednotce, doloží nabyvateli potvrzením osoby odpovědné za správu domu, jaké dluhy související se správou domu a pozemku přejdou na nabyvatele jednotky, popřípadě že takové dluhy nejsou. Za dluhy, které na nabyvatele jednotky přešly, ručí převodce osobě odpovědné za správu domu.

Ten paragraf je pouze o vydání dokumentu o (ne)existenci dluhu související se správou domu. Takový dluh je závadou nemovitosti, stejně jako rozbité okno bytu. Dluh nelze zjistit z veřejného seznamu. Následující paragraf stanoví, že převodem vlastnictví nabyvatel získá i „závady“ jak rozbité okno, tak dluhy.

§ 1107 (1) Kdo nabude vlastnické právo, přejímá také závady váznoucí na věci, které jsou zapsány ve veřejném seznamu; jiné závady přejímá, měl-li a mohl-li je z okolností zjistit nebo bylo-li to ujednáno, anebo stanoví-li tak zákon.

Poznámky:
• formulace „měl-li a mohl-li“ zajistí, že dluhy přejdou na kupujícího, i když potvrzení nemá nebo v potvrzení dluh uveden není

„převádění“ dluhů, tj. ;-) komu to prospěje?“ – jednoznačně SVJ, po převodu vlastnictví prodávající se stane pro vymáhání dluhu nedosažitelnou osobou a kupující naopak.

Celý § 1186 je napsaný tak hloupě, že z něj nevyplývá vůbec nic (jenom, že někdo má dodat jakési potvrzení, nic víc z toho paragrafu nevyčte ani největší kreativec a fantasta). – přesně, co tam má být, tam je a nehledejte tam to, co tam být nemá!

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.