Vložil Misme, 12. Únor 2018 - 17:14

Celý § 1186 je napsaný tak hloupě, že z něj nevyplývá vůbec nic (jenom, že někdo má dodat jakési potvrzení, nic víc z toho paragrafu nevyčte ani největší kreativec a fantasta).

Máte pravdu, že ta formulace § 1186 mohla být pregnantnější, ale soudce i já jí rozumíme tak, že potvrzením osoby odpovědné za správu domu je jednoznačně dáno jaké dluhy související se správou domu a pozemku přejdou na nabyvatele jednotky, popřípadě že takové dluhy nejsou.

Já zde vidím jen prostor k diskusi nad smyslem takového „převádění“ dluhů, tj. ;-) komu to prospěje?, nenastoluje toto ustanovení zbytečné komplikace?, nečiní to postup vymáhání delším a složitějším?… Za mne je to ustanovení špatné, kdysi jsem se zde vyjádřila v tom smyslu, že jej považuji za protiústavní a nadále si myslím, že převádět dluhy jedněch na jiné, navíc přímo ustanovením zákona je v rozporu s příslibem práva „vlastnit“ daným LZPS, ale tak tady žijeme. Kromě toho z toho rozsudku je jasné, že soud řešil jen to, zda byl dodržen stanovený postup. Není bez zajímavosti, a o tom nejspíše víte, že často se prodávají byty s dluhem pod podmínkou, že nabyvatel dluh uhradí – pro tento případ má zákonem daná cesta vymáhání své opodstatnění. Podle mého názoru by se dluh měl vždy vymáhat po tom, kdo jej způsobil, tyhlety „legislativní kudrlinky“ nabourávají přirozenost – morálku. Zákony ale říkají něco jiného.

*************­****************

Mám trochu času, dopíšu dvě „veselé historky z natáčení“.

1. Před časem jsem kupovala byt „na dluh“, tj. na úvěr, který mi poskytla banka. Po roce jsem byt prodala, ale nadále jsem úvěr bance splácela já až do úplného splacení, tj. cca 12 let, a vůbec nikoho nenapadlo, že by to mohlo nebo mělo být jinak.

2. Bydlím v družstevním bytě v domě, který je pod kuratelou SVJ. Dům je opravený a jednotlivým vlastníkům se cena oprav vyčíslovala „individuálně“ a bylo na nich, jak svůj podíl zaplatí. Družstvo, tj. jeden z vlastníků, si vzalo úvěr, drobní vlastníci si zajišťovali financování po vlastní linii, tzn. že případné smlouvy o úvěru mají uzavřené na sebe. Pochybuji, že prodej bytu je automaticky tohoto závazku k úvěru zbaví.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.