Vložil N. Klainová (bez ověření), 12. Únor 2018 - 11:37

U služeb je jasná povinnost přeplatky a nedoplatky vypořádat. U správy je to trochu složitější.

Píšete: „Na příspěvcích na správu společných částí domu se nic individuálně nespoří.“ Nesouhlasím. Někdy se spoří, jindy ne. Přispívá se na to, co si vlastníci schválí a výbor dá do rozpočtu.

ZoÚ předepisuje členění závazků, tj. i záloh, na krátkodobé a dlouhodobé. Nakládání s nevyčerpanými zůstatky může být různé.

Na běžné náklady správy, které se každoročně většinou opakují, má být podle § 19 odst. 8 ZoÚ tvořena krátkodobá záloha, která se tvoří podle rozpočtu a čerpá průběžně po celý rok. Při změně vlastníka se běžně nevypořádává. Pokud by šlo o větší nevyčerpaný zůstatek, mohou to prodávající a nabyvatel řešit úpravou prodejní ceny

Na schválené finančně náročné akce, které se uskuteční v budoucích obdobích, se má tvořit dlouhodobá záloha rovněž podle rozpočtu. Tato záloha bude použita v budoucnu, takže se na úhradu nákladů „šetří“ více let.

Ve stanovách je dobré pamatovat na případy, kdy při změně vlastníka bude nevyčerpaný zůstatek záloh vypořádán s původním vlastníkem. Určitě by to mělo být v případech, kdy se „šetří na konkrétní akci“, která je později zrušena. Například vlastníci „šetřili “ tři roky formou dlouhodobých záloh na rekonstrukci kolárny nebo kočárkárny. Později si to rozmysleli, a rozhodli se, že ponechají společným prostorám původní účel. Současně rozhodli o vyplacení „našetřených“ pe­něz.

Pokud mezi rozhodnutím vlastníků o vypořádání nevyčerpané zálohy a mezi skutečným vypořádáním dojde k převodu jednotky, musí být částka nevyčerpaných „našetřených“ záloh vyplacena původnímu vlastníkovi.

Dalším příkladem, který by měl být ve stanovách upraven, je skutečnost, že se v některých SVJ finančně vypořádávají nevyčerpané zůstatky záloh na vlastní správu, a to zároveň s vypořádáním přeplatků a nedoplatků záloh na služby. Taková účetnictví jsem viděla z dílny SBD. I tady by měly stanovy upravovat postup při změně vlastníka. Příkladů by se našlo více.

Chtěla jsem jenom upozornit, že vlastníci, kteří při schvalování stanov zvedají ruku, aniž vědí, co schvalují, se mohou v budoucnu divit, kolik za svoji lhostejnost k pravidlům spolužití v SVJ zaplatí.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.