výstavba nového výtahu a potřebné kvorum

Vložil jarazde, 22. Prosinec 2017 - 18:48 ::

Omlouvám se předem,ale v sekci výtahy je tolik otázek a někdy i protiřečných,že z toho jde hlava kolem. Prosím o odpověď :

  • ve stanovách máme:

… „Stavební úpravy spočívající v modernizaci,re­konstrukci a opravách společných částí domu,jimiž se nemění vnitřní uspořádání domu a zároveň velikost spoluvlastnických podílů na společných částech domu,zajišťuje společenství se souhlasem nejméně 3/4 většiny přítomných členů společenství "
…“Jde-li o modernizaci,sta­vební úpravy spočívající v technickém zhodnocení a opravách společných částí domu, jimiž se nemění....... postačuje souhlas 3/4 většiny hlasů přítomných členů " Potýkáme se s problémem,že jsme schválili 75,9 % a vynechali z toho byt v přízemí,což uznávám, že není v souladu se stanovami,ale s rozumem a dobrými mravy určitě.Proti se postavili majitelé bytů v 1.patře a nyní operují mimo jiné i tím,že dochází ke změně spoluvlastnických podílů a je tedy třeba 100%. Jak na to pohlížíte Vy ? děkuji

    Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

    Vložil Pavel II (bez ověření), 24. Prosinec 2017 - 15:20

    Pak je třeba mít souhlas všech vlastníků. To ovšem neznamená, že všichni se musí na pořízení a využívání podílet. Vlastníci kteří výtah chtějí sepíší smlouvu o výstavbě, kde se budou tyto věci řešit. Ti co výtah nechtějí se nebudou podílet na financování pořízení, provozu i využívání. Je však třeba jejich souhlasu k pořízení.

    Vložil tep (bez ověření), 23. Prosinec 2017 - 15:16

    Stejný problém jsem řešil v minulosti, podle stanov SVJ potřebovali jsme sehnat na modernizaci – bezbariérový přístup k bytům – povolení 75% vlastníků s vestavbou výtahu – nové společné části domu. Na výtah se složilo jen cca 65% vlastníků a máme ho ve výlučném užívání, takže podle § 1180 NOZ hradíme i veškeré provozní náklady výtahu. Na to, aby se měnily spoluvlastnické podíly v domě potřebujete souhlas 100% vlastníků, tak to by neprošlo. Výtah se ovládá na čip a ty mají jen ti, co se na výtah složili. Že jsou zde rozdílné názory na vestavbu výtahu, to je proto, že zde „radí“ i odpůrci vestavby výtahu. Teď často vestavbu výtahů dotuje stát, dříve to nebylo.

    Vložil jarazde, 23. Prosinec 2017 - 17:10

    Vaše příspěvky jsem četl na několika forech, problém je v tom,že o 1,3 mil by se muselo podělit 8 rodin a to v současné době v domě s důchodci nejsem schopen dát dohromady.Proto řeším,zda se jedná o situaci,kdy mi postačí 75%,protože to dohromady dám.

    Vložil Stan Zak, 11. Leden 2018 - 19:20

    K jakému řešení jste dospěli?

    Vložil tep (bez ověření), 24. Prosinec 2017 - 15:00

    Z dlouhodobých záloh na opravy to nelze hradit, protože do nich přispívají i ti, kteří výtah nebudou používat. Zjistěte si, jakou dotaci můžete získat a na kolik Kč je schopno se těch 8 rodin schopno složit. Pokud chcete brát něco z dlouhodobých záloh, tak z nich byste museli vrátit těm, co nebudou výtah používat, jejich podíl na této investici. Tak by dostali zpět část peněz třeba pro případ, že by se chtěli k provozovatelům výtahu časem připojit.

    U nás to bylo tak, že jsem zjistil, kdo je schopen dát víc, než je jeho podíl, a kdo neměl dost peněz, ten to pak bezúročně splácel těm, co dali více. Když jsme se rozhodli výtah pořídit, začali jsme platit pravidelně měsíčně příspěvky na jeho pořízení – vedlo se to u SVJ na samostatném analytickém účtu, ze kterého se pak vestavba financovala. My jsme z dlouhodobých příspěvků nedostali nic.

    Vložil Stan Zak, 11. Leden 2018 - 19:21

    Čeká nás řešení podobného problému, mohl byste mně, prosím, kontaktovat? Děkuji.

    Vložil tep (bez ověření), 12. Leden 2018 - 9:38

    Při odporu části vlastníků bytů proti výstavbě výtahu bylo možné akci realizovat až po 1.1.2014, kdy začal platit nový občanský zákoník. V oblasti práva jsem laik, takže své názory nechávám projít na tomto portálu kritikou všech, kteří jsou tak laskaví, že mi sdělí svůj názor. Z větší části jsou mé příspěvky mínusovány aniž by se kdokoliv vyjádřil, proč. Jeden z fundovaných přispěvovatelů mi zde doporučil, ať odstoupím z funkce člena výboru, že se pro tu funkci nehodím. Bohužel stav legislativy kolem bytových domů je tak nepřehledný, že člověk s běžným všeobecným vzděláním se v ní neorientuje, protože i lidé s právním vzděláním se často vzájemně přou o správný výklad §§, takže si netroufám Vám radit, ale pokud budu mít co říci k diskuzi zde na portále, tak se k ní připojím, protože mám zkušenost z úspěšné realizace výtahu do domu a také se mi podařilo v domě nastavit ekonomiku domu k plné spokojenosti všech vlastníků bytů s tím, že je zcela transparentní a ekonomické informace jsou poskytovány mailem všem vlastníkům bytů, kteří o to projevili zájem: dostávají měsíční výpisy z účtů banky a fotokopie všech faktur a celou roční závěrku.

    Vložil Stan Zak, 25. Leden 2018 - 17:12

    OK, rozumím, děkuji za odpověď.

    Vložil MMM (bez ověření), 23. Prosinec 2017 - 14:48

    Co se tak zkusit domluvit s obyvateli prvního patra stejně jako s obyvateli přízemí – nebudou muset platit a nebudou využívat – výtah na čip pouze pro obyvatele vyšších pater. Případně nabídnout malou kompenzaci, za to, že přijdou o nepatrnou část společných prostor. Možná jim zrovna bude líto, že by nemohli výtah využívat a nakonec se přidají…

    Vložil sudeťak (bez ověření), 12. Červen 2021 - 9:52

    Tip: Není potřeba “na čip”, i staré repasované výtahy se dají nastavit tak, že např. v 1.NP nestaví ani tam nejdou přivolat! Fungují jen v suterenu a nevyloučených patrech).

    Zeptejte se správce nebo servisních firem.

    Zadarmo to tak nastavil servisák. Pak vyloučená poschodí neplatí “položku výtahy”. Ale elektřinu či dlouhodobé zálohy, pokud se platí z FO a/nebo elektřina nemá samostatné měření, tomu se stejně nevyhnou.

    Vložil výtahář (bez ověření), 22. Prosinec 2017 - 21:04

    nedochází ke změně spoluvlastnických podílů. 1. patro kecá.

    Vložil Anonymouk (bez ověření), 22. Prosinec 2017 - 19:23

    Buď jim vyhovíte, nebo ne, pak mohou k soudu. Co myslíte, jak by rozhodl? Nakonec můžete přízemí i vyloučit.

    Volby prohlížení komentářů

    Vyberte si, jak chcete zobrazovat komentáře a klikněte na "Uložit změny".