Vložil JaVa, 17. Prosinec 2017 - 9:41

K nějakému závěru se došlo,ale jedno to není.Ten dotyčný vlastník jednotky,která nemá ani 10 % z celku,si totiž svými úpravami ve stanovách uzurpoval „právo veta“.SVJ je sice paskvil,ale určitě nebylo úmyslem při zakládání/vzniku specifické právnické osoby,aby se většina podřizovala jedinci s 10% majetku na společném bytovém domě.

čerpáno z odborné literatury:

Společenství vlastníků jednotek (Společenství) je specifickou právní osobou, která je oprávněna zastupovat vlastníky ve věcech spojených se správou, provozem a opravami společných částí domu, včetně zastupování v takových případech, kdy část společných prostor je pronajímána „nečlenům“ společenství.

Společenství je podle zákona oprávněno k:

uzavírání smluv s dodavateli služeb spojených s užíváním jednotek,

sjednání pojištění domu,

uzavírání smluv, evidenci a vybírání nájemného v případech, kdy společné části domu jsou dále pronajímány, vedení účetnictví.

Společenství je zároveň oprávněno rozhodovat o rozúčtování cen služeb na jednotlivé vlastníky jednotek, přičemž velikost spoluvlastnických podílů na společných částech domu se řídí vzájemným poměrem velikosti podlahové plochy jednotek k celkové ploše všech jednotek v domě. Krom toho je Společenství oprávněno vlastním jménem vymáhat plnění povinností uložených vlastníkům jednotek (platby za energii a služby spotřebované přímo v jednotkách).

Financování oprav společných částí domu

Společenství nejen že je pověřeno výkonem práva, ale důležité také je, že se může jménem členů také zavazovat. Z opačného úhlu pohledu to znamená, že vlastníci jednotek mohou pod hlavičkou Společenství žádat banku o úvěr na opravy společných částí domu a díky statutu Společenství také mohou bance nabídnout odpovídající zajištění úvěru. Tím je sjednání zástavního práva k jednotce včetně příslušných spoluvlastnických podílů na společných částech domu. Přičemž nutnou podmínkou pro sjednání smlouvy o zástavním právu k jednotce je souhlas vlastníka jednotky.Atd.

konec citace.

Přeji hezký zbytek víkendu.JaVa

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.