Neplatne hlasovani proti kratkedobemu pronajmu

Vložil otelo, 6. Prosinec 2017 - 23:32 ::

Dobry den. Rad bych se nechal poradit ohledne nasledujiciho pripadu. Teprve se dovolim citovat navrh ktery byl dneska pri shromazdeni schvalen: "Tvorbu a použití Fondu údržby domu Za účelem financování některých oprav a údržby společných částí domu, vytváří SVJ fond údržby domu. Potřeba vytvoření fondu údržby domu vznikla zejména proto, že dům je užíván i osobami ubytovávanými krátkodobě v některých jednotkách. Jedná se o fond tvořený příspěvky jen od některých vlastníků, jehož nevyčerpaná část se převádí do následujících let. Pravidla tvorby fondu údržby domu:

1. Krátkodobým pronájmem se rozumí ubytovávání osob (i zvířat) a používání jednotek (bytů, nebytových prostor a garážových stání – dále jen jednotek) kratší 2 měsíců(1) v těch jednotkách, v nichž jejich vlastník (vlastníci) sám nebydlí, ale tyto jednotky nebo jejich část pronajímá převážně za účelem krátkodobého pobytu třetích osob nemajících žádný vlastnický vztah ke společným částem domu ani blízký vztah k vlastníkům (dále jen krátkodobý pronájem). 2. Vlastníci, kteří uskutečňují krátkodobý pronájem, jsou povinni přispívat do fondu údržby domu částkou 75 Kč měsíčně za m2plochy celé takto pronajímané jednotky (2) (byť i částečně pronajímané) bez ohledu na to, zda jednotka v konkrétním čase je či není krátkodobě pronajata. 3. Příspěvek hradí vlastníci, kteří jednotku sami neobývají, ale krátkodobě ji pronajímají. Příspěvek hradí po celý kal. rok, ve kterém krátkodobý pronájem uskutečňují, i když jednotka není takto krátkodobě pronajata či pronajímána po všechny dny v kalendářním roce. 4. Vlastníci, kteří takto jednotku pronajímají, jsou povinni oznámit výboru bez zbytečného odkladu své rozhodnutí o krátkodobém pronájmu. Výbor má však možnost zjistit skutečnost, že jednotka je krátkodobě pronajímána, i jiným způsobem, např. z inzerátů či z výpovědí ubytovaných. 5. Výše příspěvku je zahrnována do měsíčních záloh, které vlastníci hradí. Vlastníkům, u nichž bude krátkodobý pronájem zjištěn v průběhu kalendářního roku, vystaví výbor na takový kal. rok nový výměr záloh, do něhož bude příspěvek do fondu údržby domu zahrnut. Dlužná výše příspěvku za měsíce, za které nebyl příspěvek do výměru záloh zahrnut, bude „dopočten“ až v ročním vyúčtování. 6. Vlastník, který přestane jednotku krátkodobě pronajímat a závazně to prohlásí, může požádat výbor SVJ o vyřazení této jednotky z povinnosti hradit poplatek na mimořádnou údržbu domu. Výbor tak pro následující roky rozhodne. Pokud se však zjistí, že prohlášení vlastníka o nerealizaci krátkodobého pronájmu neodpovídá skutečnosti, platí odstavec 5.

(1) 2 měsíce – odvozeno od § 2 g zákona č. 67/2013 Sb. (2) To znamená podle výše spoluvlastnického podílu, konkrétní jednotky. Pravidla použití fondu údržby domu: 7. Prostředky ve fondu údržby domu budou použity na částečné krytí nákladů na údržbu a opravy společných částí domu či okolí domu. O každém konkrétním použití rozhodne výbor. 8. Nevyčerpané prostředky ve fondu údržby se nevrací, ale převádějí do dalšího roku. Použití těchto pravidel: 9. Výbor SVJ je pověřen provádět výklad tohoto předpisu pro konkrétní případy. 10.Fond údržby domu se zřizuje od 1. ledna 2018. 11.Schváleno na zasedání shromáždění Společenství vlastníků Šaldova 219/1, konaném dne 6. prosince 2017 v Praze"

Od sveho pravnika jsem dostal nasledujici stanovisko: "řešení, které navrhuje předseda výboru, a které je rozesíláno společně s pozvánkou, není dle mého názoru možné, platné a vymahatelné. Výše záloh a způsob rozúčtování služeb je stanoven ve stanovách, které byly přijaty již dle nového občanského zákoníku (89/2012 Sb. – nový občansmý zákoník dále jen „NOZ“) –znění stanov je ve sbírce listin SVJ na ObchRe. Dle článku A, odst. 9 stanov, „…mění-li se poměr výše příspěvků na správu domu a na pozemku jinak než v důsledku změny podílů na společných částech, vyžaduje se souhlas všech vlastníků jednotek“. Tento článek pak vychází ze znění zákonného ustanovení § 1214 NOZ. Jinými slovy, nelze stanovit pro některé vlastníky jednotek vyšší platby za služby, pokud s tím všichni nevysloví souhlas. Nadto – návrh bodu usnesení schůze, jak je navržen, je naprosto diskriminační, zejména pokud jde o možnost, že výbor SVJ má možnost vlastní činností identifikovat krátkodobě pronajímané jednotky. Toto by nikdy neobstálo, neumím si přestavit, jak by na základě nějakého zkoumání výboru SVJ mohlo docházet ke zvyšování plateb za služby, nadto by byl tento nástroj samozřejmě snadno zneužitelný. “

Stanovy domu na odkaz: https://www.dropbox.com/…20131117.pdf?dl=0

Pravnik ktery byl pozvan od vyboru na shormazdeni trvdil ze tento clanek „…mění-li se poměr výše příspěvků na správu domu a na pozemku jinak než v důsledku změny podílů na společných částech, vyžaduje se souhlas všech vlastníků jednotek“ souvisi s hlasovanim mimo zasedani, a proto neni treba v tomto pripade souhlas vsech vlastniku, ze staci vetsina.

Dale tvrdil ze vznik navrhovaneho fondu, nema nic spolecneho s rozuctovanim sluzeb a ze se jedna o "fond udrzby” (dle vyse uvedeneho citatu)

Prosim o nazory jak v tomto pripade postupovat dal.

Nabizim kratkodoby pronajem v dome v 2 bytech s garazi, z celkem 115, slusnem lidem. V dome dle meho odhadu se nabizi max. 10 bytu kratkodobe.

Predem moc dekuji za nazory.

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.