Vložil JaVa, 7. Prosinec 2017 - 18:21

Zdravím..Sice jste neuvedla,že se jedná ve Vašem případě o podílové spoluvlastnictví bytového domu,ale z dosavadních informací usuzuji,že je to PS.Opravte mě,pokud se ve svém úsudku mýlím.

Z odborné literatury o PS:

Podílové spoluvlastnictví se liší od právnické osoby SVJ tím, že každý spoluvlastník má přesně stanovený podíl na nemovitosti, který je číselně vyjádřen zlomkem, např. 1/2, 1/3, atd. Tento podíl také určuje míru, kterou se spoluvlastníci podílejí na právech a povinnostech vyplývajících ze spoluvlastnictví. Obecně platí, že významná rozhodnutí týkající se nemovitosti, např. její rekonstrukce, apod., podléhají schválení nadpoloviční většiny hlasů. Pokud mezi spoluvlastníky nedojde ke shodě, mohou se obrátit na soud.

Se spoluvlastnickým podílem na nemovitosti může majitel volně nakládat, to znamená, že ho může darovat či prodat, v současné právní úpravě však neexistuje mezi spoluvlastníky předkupní právo.

Při tomto typu vlastnictví není přesně dáno, která část nemovitosti je čí. Spoluvlastníci si však mohou mezi sebou uzavřít dohodu o způsobu užívání nemovitosti.

Pokud na nemovitosti vzniknou pohledávky, např. z důvodu neplacení služeb atd., tento dluh mají všichni spoluvlastníci a je zpravidla vyžadován na nejsolventnějším z nich bez ohledu na to, zda ho způsobil.

Pokud je spoluvlastnický podíl jednoho z majitelů zatížen exekucí, netýká se všech spoluvlastníků, z obchodního hlediska však ztěžuje nakládání s nemovitostí.

Konec citace

JaVa

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.