Vložil MartinII, 6. Prosinec 2017 - 13:20

Vložil Táňa Šebestová, 4. Prosinec 2017 – 12:48 :: O tomto portálu

V našem domě je 16 jednotek, z toho 4 nebytové. Jedna z nebytových se nachází v suterénu. Tento „sklep“ je v podílovém vlastnictví čtyř osob. Nyní tito čtyři vlastníci žádají, aby SVJ od nich koupilo sklep za cenu 700 000,–Kč

Vložil Táňa Šebestová, 5. Prosinec 2017 – 18:35 … vlastníci sklepa na shromáždění mají 0,55 %, tj. většinu.

Vložil Táňa Šebestová, 4. Prosinec 2017 – 15:30

v prohlášení vlastníka je dnes uvedena nebytová jednotka č.12 ( 107m2) ke které patří spoluvlastnický podíl a/b na společných částech budovy a pozemku. Tuto jednotku vlastní dnes čtyři lidé v poměru 10/100, 20/100, 35/100 a 35/100. Stejní lidé však vlastní v domě další jednotky s příslušnými spoluvlastnickými podíly. Vlastníci jednotky č.12 ji chtějí prodat dříve, než se budeme skládat na fasádu aby si si snížili svůj podíl, plynoucí ze změněného záznamu na KN po prodeji. Stále nemám jasno v tom, zda při koupi sklepa od některých členů SVJ celým naším SVJ ( z fondu) dojde v našem domě ke změně podílu tím, že dotyční čtyři současní vlastníci sklepa již tuto jednotku vlastnit nebudou. Vřelý dík všem dobrým duším předem za vyjasnění této záhady.( pro mne s prvky pokusu o podvod ve stadiu přípravy..:))

  • – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

1/ § 1194

(1) Společenství vlastníků je právnická osoba založená za účelem zajišťování správy domu a pozemku; při naplňování svého účelu je způsobilé nabývat práva a zavazovat se k povinnostem. Společenství vlastníků nesmí podnikat …

§ 1195

(1) Společenství vlastníků může nabývat majetek a nakládat s ním pouze pro účely správy domu a pozemku.

SVJ asi může koupit jednotku nebo pozemek. Viz také

www.okolobytu.cz/…upit-pozemek

2/ Ve vašem případě, pokud by nebyt byl při privatisaci zahrnut do ceny domu, který tehdy „koupili“ i ostatní účastníci privatisace, tak by jejich „podíl“ na ceně domu byl vyšší, než byl (koupili dům bez započtení nebytu).

Předpokládám, že by bylo možno ale napadnout navrhovanou cenu 700.000 Kč (takřka 7000 Kč/m2), jako zneužití majority (když už by nešlo napadnout vlastní odkup).

Jak vlastně došlo k tomu, že byl nebyt prodán nikoli všem účastníkům privatisace ?

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.