Vložil Misme, 6. Prosinec 2017 - 9:30

Podotýkám, že nejsem expert přes problematiku SVJ, a tím omlouván svůj „blbej dotaz“. Ale nějak nerozumím tomu, jak si vlastník jednotky, v tomto případě sice podílový, může vybrat kupce a vymáhat po něm odkoupení a ještě k tomu za jím stanovenou cenu. Předpokládám, že akt koupě/prodeje je v ČR snad stále ještě dobrovolným dvojstranným aktem. V SVJ ne??? A pokud mají ti podíloví vlastníci takovou sílu hlasů, že mohou de facto nařídit povinný odkup něčeho co nechcete, o co nestojíte, co je pro vás nevýhodné, každý soudce bude (měl by) na ně nahlížet jako na silnější stranu a podle toho posuzovat – alespoň takto rozumím NOZ, viz:

§ 6 (1) Každý má povinnost jednat v právním styku poctivě.

§ 6 (2) Nikdo nesmí těžit ze svého nepoctivého nebo protiprávního činu. Nikdo nesmí těžit ani z protiprávního stavu, který vyvolal nebo nad kterým má kontrolu.

§ 7 Má se za to, že ten, kdo jednal určitým způsobem, jednal poctivě a v dobré víře.

§ 8 Zjevné zneužití práva nepožívá právní ochrany.

Podle mého právně laického názoru, když neodkoupíte ten kus sklepa, pro něž SVJ nemá využití, uchráníte jako dobrá hospodářka SVJ zájmy SVJ. Nehledě na to, že domáhat se nesplnění povinnosti schválené shromážděním bude muset vymáhat ta skupinka podílových vlastníků – zde předpokládám, že žalobou. Co se bude dít u soudu nevím, ale výše uvedená ustanovení NOZ by soudce, ve svém bytostném zájmu, ignorovat neměl.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.