Vložil Macek. (bez ověření), 4. Prosinec 2017 - 14:04

Rozumím vašim argumentům, ale zabránit pořízení nebytové jednotky do vlastnictví SVJ, pokud to schválí shromáždění vlastníků, se zdůvodněním, že se změní spoluvlastnický podíl vaší jednotky, nemůžete. Spoluvlastnické podíly vymezených jednotek se nezmění (tedy ani té vaší), změnil by se pouze vlastník jedné nebytové jednotky, kterým by se stalo SVJ.

SVJ by mohlo zakoupit nebytovou jednotku z důvodů zřízení archívu a zasedací místnosti. Niko-li ale z důvodů zřízení sklepních kójí, ty SVJ ke správě domu a pozemku nepotřebuje (viz. § 1195/1 NOZ „Společenství vlastníků může nabývat majetek a nakládat s ním pouze pro účely správy domu a pozemku.“). Sklepní kóje by zřejmě užívali vlastníci, tzn., že by současní vlastníci museli nebytovou jednotku prodat nikoliv SVJ, nýbrž všem vlastníkům do spoluvlastnictví (samozřejmě jedině se souhlasem všech vlastníků). Anebo by museli současní vlastníci rozdělit nebytovou jednotku na sklepní kóje, a ty by mohli pronajímat ostatním vlastníkům, pokud by ti měli o to zájem. Prodeji nebytové jednotky do vlastnictví všem vlastníkům či pronájmu všem vlastníkům můžete jednoduše zabránit vašim nesouhlasem.

Proti pořízení nebytové jednotky do vlastnictví SVJ můžete argumentovat tak, že kupovat celou nebytovou jednotku jen kvůli zřízení archívu a zasedací místnosti je v rozporu s péčí řádného hospodáře uvedenou v § 159 NOZ a přesvědčit tak ostatní vlastníky, aby nehlasovali pro pořízení nebytové jednotky do vlastnictví SVJ.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.