Vložil Čmuchal (bez ověření), 21. Listopad 2017 - 10:49

Dle mého názoru, nelze (a není to ani logické) žádat „nazpět“ pouze konkrétní položku předpisu. Vyúčtování je (pro mne bez debaty) správné jako celek, nebo vůbec. A tedy splatné jen pokud je řádné, správné jako celek, srozumitelné jako celek, nebo ani z části.

Dle mého názoru, má být formou „příspěvku“ hrazena jen dopředu známá platební povinnost. např. tedy budete li „zateplovat“, pak došlo k (1) většinovému rozhodnutí (2) došlo k výběru z nabídek (3) došlo k uzavření smlouvy (4) znáte ze smlouvy platební povinnost a můžete zjistit Vaši alikvótní povinnost (rozhodnete se zda se přidáte k socko-partě a budete se s ní podílet na úvěru nebo platíte casch) → zde jak vidíte v ad-5 je „příspěvek“ znám a je zcela určitý. Takový náklad se nevyúčtovává, Naproti tomu náklad který není dopředu znám – jako je ta společná elektřina, protože její výše bude známa až po skončení fakturačního období, je samozřejmě nesmyslné platit jako „příspěvek“ ale zálohově jako náklad na správu domu → víte že vznikne, ale nevíte dopředu v jaké přesné výši a jak bude rozúčtován.

Pokud jde o vyúčtování: požádal li jste o podklady srozumitelně (mělo by to být v rovině obecné, nikoli tak jak slyším, že to zkouší většina rozůčtovatelů – zvláště pak funkcionáři BD zn. že nutí příjemce služeb specifikovat přesně, který doklad chtějí).

Pokud jde o „žádost o vrácení záloh na služby“ → Vy víte, že nějaké náklady se službami máte, ale z Vašeho vyúčtování plyne, že údajně máte NEDOPLATEK (požadavek vrátit zálohy za služby, má smysl u přeplatku → i tak je ale obojí obtížné a pracné) a pokud jste ho nezaplatil, pak prozatím nemáte co řešit (vyjma písemného oznámení, že nedoplatek neshledáváte řádně vyčíslený a považujete jej za nesplatný a že opakovaně urgujete dodání podkladů ze kterých vyúčtování vychází. Já bych omezil beletristický projev.).

Pokud nestačí předchozí odstavec, pak "Částka "XY.000"" je součtem plateb, které jste zaslal ze svého bankovního účtu na účet SVJ (nevím zda to je možné u Vás, ale já zasílám samostatně zálohy na správu domu a samostatně zálohy na služby – odstraňuje se tím pozdější nejasnost, jakým způsobem měly být částky použity a svévolné jejich použití způsobem stanovených směrnicemi BD-ček)


Za novelou 104/2015 a za snížením pokuty dle §13/1 z 100-Kč/den na 50-kč/den stojí právě lobby BD a SČMBD. Vaše BD by mohlo tlačit na snížení této částky – což by pak byl problém: nemohl byste jej „ztrestat“. Ale můžete nyní rozhodně nezaplatit doplatek, můžete žádat řádné stanovení předpisu záloh (podloženého týmiž doklady, jak lze žádat v §8 ZoSL) a bez řádného prokázání oprávněnosti odmítnout jakékoli platby jako nesrozumitelné.

Argumentace musí spočívat na tom, že Vy chcete konat „dobře“ ale v souladu se zákony, ale zlovolné jednání SVJ a jeho BD-správce Vám v tom brání. Tvrdit, že špatné je to či ono ve vyúčtování nebo v podkladech je cesta do pekla → vždy si nechte předložit „konečnou hromadu listin“ – kterou buď Vy nebo oslovený znalec sezná/te jako správnou, nebo za vhodnou za topivo do kamen. Dle výsledku vašeho/znalce zkoumání se rozhodnete zda zaplatíte nebo odmítnete. A samozřejmě pokud odmítnete, počkáte na to jak a co učiní nepřítel a poohlédnete se po advokátovi (kterého dle mého názoru, budete najisto potřebovat – minimálně řádnost pro procesních úkonů).


Doporučuji nastudovat přesné pojmy a jejich významy. Úspěch záleží na tom, aby jste se nezamotal do chybně užívaných pojmů a dojmů (získaných pak často i zde na PortalSVJ, kam samozřejmě přispívají buď participanti nebo přímo předsedové, kteří Vám rádi vysvětlí jak chybné je pokoušet se nad nimi převzít kontrolu a určit jim boudu, kam patří – to že Vás vede BD nyní už vysvětluje ty „pracovní hodiny“ určené k nahlížení). SVJ máte, a budete muset najít někoho, nejlépe mezi sebou (jak říkáte, mezi „vofcemi“) se BD postaví a po čase jej i smete.


Zapamatujte si rad, kterých se Vám dostalo: na vyúčtování je uvedena zmínka na §1982 NOZ. Samozřejmě je nesmysl, aby si BD „vyhrazovalo jednostrannost“. Ta musí být stanovena smluvně a to vůči Vám zřejmě není. Prohlášení má ten důsledek, že přeplatíte li poskytovatele v jakémkoli směru, cítí se tímto prohlášením oprávněn cokoliv započíst na následující platební povinnost.

K Vašemu vyúčtování: podívejte se na znění §6 vyhl. 269/2015 a zakroužkuje si každou jednou POVINNOU náležitost vyúčtování. Pokud nenajdete i jen jednu z nich, je vyúčtování nesprávné a tedy nesplatné (schválně si najděte položku §6/f – je tam?).

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.