Co udělat s příjmem z pronájmu společných částí

Vložil Libor (bez ověření), 16. Listopad 2017 - 16:51 ::

Prosím o radu, co fakticky i účetně udělat s příjmem z pronájmu společných částí. Jsme 100 bytový dům a roční příjem z pronájmu části kočárkárny činí jen 2200 Kč. Nikdo z vlastníků nikdy za posledních 17 let nepožadoval vyplacení.

Do loňska jsme měli pověřeného vlastníka, který věc účetně řešil převedením do dlouhodobé zálohy. Po volbě výboru jsme změnili stanovy a schválili tzv. fond ze zisku, kam převádíme příjmy z úroků z prodlení, smluvních pokut a manipulačních poplatků za upomínky.

Je mi známo, že příjem z pronámu SČ není příjem SVJ, ale příjem vlastníků.

Za situace, kdy ale nikdo z vlastníků vyplacení nepožaduje, jde o směšnou částku okolo 20 Kč na byt, bychom chtěli s tím mít co nejméně papírování a práce.

Otázku jsme zatím nechali otevřenou, protože příprava stanov byla hektická, ale na jaře bude shromáždění, kde se bude otázka schvalovat, a už se budeme muset s otázkou nějak vypořádat.

Je možné příjem z pronájmu také převést do fondu ze zisku? Nebo je lepší pokračovat v praxi zavedené pověřeným vlastníkem a převádět příjem do dlouhodové zálohy?

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.