Platnost hlasování - 3 jednotky SVJ

Vložil SVJ-HP, 12. Listopad 2017 - 14:52 ::

Dobrý den, chtěl bych Vás tímto poprosit o radu a Vaše názory ve věci platnosti hlasování pokud hlasují pouze 3 jednotky SVJ.

Jsme malé SVJ se 4 jednotkami, z toho jsou 3 bytové jednotky v samostatné budově a 1 jednotka je ateliér (prakticky samostatná stavba na společné zahradě). Před lety se proto ateliér 100% souhlasem oprostil od poplatků do fondu na správu domu a pozemku a ve stanovách je uvedeno, že v případě nákladů, které se týkají všech jednotek (např. výdaje na údržbu společné zahrady) ateliér neprodleně poměrnou částku (dne KN) zašle na společný účet fondu na správu domu a pozemku. To je jasné a funguje to.

Ve stanovách ale není explicitně uvedeno jak se hlasuje v případě, že se hlasování týká pouze 3 jednotek ze 4 – v tomto případě hlasování o výši příspěvků do fondu na správu domu a pozemku do něhož čtvrtá jednotka nezasahuje, protože nepřispívá (jde o změnu částky, nikoliv poměru). Ve stanovách podle nového vzoru máme pouze uvedeno, že je třeba nadpoloviční účast na shromáždění a pro schválení je třeba většinový souhlas.

Hlasování o nové výši příspěvků do fondu na správu domu a pozemku proběhlo, schváleno 2 ze 3 jednotek (nadpoloviční většinou i podle poměru z KN). Nicméně třetí jednotka tvrdí, že není platné, protože je nutný souhlas všech (nijak není schopna to doložit). Já se domnívám, že souhlasu všech je potřeba pouze v případě změny poměru – jak je uvedeno ve stanovách a hlasování je tedy platné.

Dotaz zní – existuje nějaký zákon, který by říkal, že v případě hlasování pouze tří členů členů SVJ je třeba mít 100% souhlas? Nebo je hlasování platné jak je popsáno v odstavci výše?

Předem děkuji za rady a komentáře.

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.