Vložil Nový (bez ověření), 19. Říjen 2017 - 14:33

Povinnost instalace měřidel upravila novelizace vyhlášky č. 197/2007, provedená v r. 2014. Výjimky z instalace měla upravit další novelizace, ale zůstalo pouze u slibů ministerstva průmyslu a výjimky dosud stanoveny vyhláškou nebyly.

V aktuálně platném metodickém pokynu MMR o rozúčtování nákladů na vytápění http://www.mmr.cz/…_14_1_16.pdf se uvádí: „Povinnost in stalovat měřidla nebude platit u ob jektů, kde je instalováno tzv. c ritallové topení , a v případě mal ých kotel en, kde není zajištěno kontinuální přikládání paliva .“

Jak vidíte, hovoří se o budoucí výjimce, která ale zatím ve vyhlášce nevyšla. Pokud se pronájimatel odvolává na nějakou platnou výjimku, požadujte předložení výjimky případně na odkaz na předpis, ve kterém je výjimka uvedena.

V každém případě je pronajímatel povinen po skončení účetního období provést vyúčtování skutečných nákladů na vytápění a provést vypořádání formou doplatků či přeplatků (porovnáním skutečných nákladů se zaplacenými zálohami) na základě § 7 zákona č. 67/2013 Sb.:

„§ 7 Vyúčtování a splatnost přeplatků a nedoplatků
(1) Není-li jiným právním předpisem stanoveno jinak, skutečnou výši nákladů a záloh za jednotlivé služby vyúčtuje poskytovatel služeb příjemci služeb vždy za zúčtovací období a vyúčtování doručí příjemci služeb nejpozději do 4 měsíců od skončení zúčtovacího období.
(2) Poskytovatel služeb ve vyúčtování musí uvést skutečnou výši nákladů na služby v členění podle poskytovaných služeb se všemi potřebnými náležitostmi, včetně uvedení celkové výše přijatých měsíčních záloh za služby tak, aby výše případných rozdílů ve vyúčtování byla zřejmá a kontrolovatelná z hlediska způsobů a pravidel sjednaných pro rozúčtování.
(3) Finanční vyrovnání provedou poskytovatel a příjemce služeb v dohodnuté lhůtě, nejpozději však ve lhůtě 4 měsíců ode dne doručení vyúčtování příjemci služeb.“

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.