Příspěvky do FO

Vložil Míra (bez ověření), 10. Říjen 2017 - 14:49 ::

Dobrý den, před dvěma lety jsme zakoupili zrekonstruovaný byt v domě, který prošel kompletně renovací, kterou zajišťovala firma původních majitelů, kteří zůstali nadpolovičními vlastníky (nám při nákupu tvrdili, že většinu bytů chtějí rozprodat). Takže původní majitelé domu jsou současně ti, jejichž firma jej rekonstruovala (a i dále spravuje) a současně jsou stále nadpolovičními vlastníky bytových jednotek.

Nyní jsme při kontrole účetních výkazů zjistili, že neplatí za poplatky za správu (úklid, výtah, správa domu aj.) a také poplatky do fondu oprav za část bytů, které vlastní, přestože si jejich rozlohu započítávají do hlasovacích práv. Zdůvodňují to hlavně tím, že se jedná o byty a nebytové prostory, které nejsou doposud prodané.

Vzhledem k tomu, že v nich probíhá rekonstrukce, využívají služby, které ostatní majitelé hradí – např. úklid a pokud by došlo k nějakému poškození domu, tak by se hradil z peněz fondu oprav námi naspořených, ale oni by z toho měli také prospěch.

Ve stanovách SVJ je v právech a povinnostech člena SVJ ve dvou bodech uvedeno, že „Člen SVJ má tyto povinnosti: hradit příspěvky na správu domu a pozemku formou záloh a hradit stanovené zálohy na úhradu cen služeb a hradit nedoplatky vyplývající z vyúčtování a zároveň plnit povinnosti přispívat na správu domu a pozemku.“

Chtěli jsme se tedy zeptat:

  • od jakého momentu jvzniká povinnost hradit příspěvky za služby a fond oprav? (prohlášení vlastníka, zapsání majitelů do KN, dnem prodeje bytu, dnem kolaudace…?) a zda existuje „promlčecí lhůta“ neplacení + do kdy bychom je měli požádat, aby zaplatili poplatky (i za roky zpětně)
  • mohou si tito majoritní vlastníci diktovat pravidla odlišné od ostatních vlastníků? Děkuji, Míra

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.