Vložil Smesna M. (bez ověření), 5. Říjen 2017 - 11:16

Ráda bych reagovala ke komentáři a vzneseném dotazu paní Kvakušky. Určitě si ostatní uživatelé myslí, jak je předseda „vyčůraný“ a dělá si co chce. Nicméně, je zapotřebí uvést všechny pravdivé fakta a nedělat z lidí hlupáky.

Jsem ta zmiňovaná bezejmenná přítelkyně předsedy SVJ, který mě pověřil, abych s technikem BOZP prošla a otevřela mu bytový dům. Přítel pracuje každý den od rána do večerních hodin a ten den neměl čas. A určitě to zná každý, když Vám zavolá nějaký technik, že má čas právě teď hned, tak to musíte nějak řešit, když od něj něco potřebujete… Věřte mi, že není mým cílem brát si 2 hodiny v pracovním dni neplacené volno a jezdit desítky kilometrů s technikem pro mé potěšení. Nebudu tady z toho ani dělat žabo-myší válku a psát mé osobní názory na paní Kvakušku a její postoj k celé záležitosti. Pokud nezná mé jméno a to jí na celé věci asi irituje nejvíce, mohla se mě na něj zeptat, když se opětovně vedou schůze u nás na bytě – a to z naší naivní a hloupé iniciativy. Mimochodem jsem se ji už jednou představovala někdy na začátku, ale to pominu…

Vyjádřím se stručně k BOZP a PO – hlavně omluvte mé neprofesionální vysvětlení. PO určitě je v SVJ povinná, stejně tak i BOZP. Mnoho SVJ to neřeší a nebo se o to nezajímá, však podle zákona 133/85 a vyhlášky ministerstva vnitra 246/01 by mělo SVJ, jako podnikatelský subjekt mít PO – pod to spadá a úzce souvisí i BOZP. Není pravda, že je to záležitostí jen pro firmy a když nemáte zaměstnance, tak se vás to netýká. Požární technik by měl provádět kontrolu hasících přístrojů a dělat další požární kontroly, vypracovávat dokumentaci i směrnice, ale ne každý to bohužel dělá..proto je dobré mít i bezpečnostního technika, který vypracuje zmiňovanou dokumentaci. V zákonu zní „požární technik“ a nebo „osoba způsobila kontrolovat......“ (to je právě ten bezpečák). Důležité je mít hlavně vypracované směrnice, vypracovaný evakuační a poplachový plán domu, tabulky – do kterých předseda a nebo pověřená osoba kontroluje kotle, plyn, suchovody, atd..(to vše jsme neměli! jednu směrnici jsme měli starou 10 let, vypracovanou na městské byty a to nikoho nazejímalo) Dále vám vypracuje zprávu o domě a všechny její závady v ní označí. Pro laiky je to dobré v tom, že třeba ani o mnoha věcech nevíte, že to tak nesmí být – třeba u nás popelnice v únikovém východě, nebo špatná elektroinstalace v domě (o které nikdo nemluvil a asi ani nevěděl), dále třeba špatně fungující zámek u dveří, které vedou k hasícímu přístroji a do kterých by jste se v případě požáru těžko dostávali…ostatně tuto zprávu každý majitel bytové jednotky dostal do rukou. Nešlo o to vzbudit nevraživost mezi majiteli bytových jednotek, ale udělat si základní pořádek v bytovém domě. Uvědomit si, co vše je špatně a sepsat si další postupné body v plánované rekonstrukci s ohledem na vypracovanou zprávu. Nic víc, nic míň…

Bohužel (nebo bohudík) technik BOZP byl na předešlé schůzi (v červnu) odsouhlasen všemi zúčastněnými na schůzi (i píšící paní „Kvakuškou“), takže nějak nechápu celou tuto záležitost…jsou k tomu ostatní svědci (majitelé, členi) domu. To, že paní „Kvakuška“ byla několikrát předsedou kontaktována (jak telefonicky – nebrala telefon, tak osobně – neotvírala, tak dopisem – nedopovídala) a nebyla žádná zpětná odezva od ní, tak to je pak těžká komunikace a spolupráce s takovým člověkem. Dále bych chtěla ještě reagovat na ostatní odpovědi od uživatelů a hlavně na ten, že opravdu technik BOZP není náš kamarád a nenechali jsme vydělat nějakému kamarádovi. Ani vám technik neurčuje dovolenou a barvu oděvů v kterých máte chodit po domě.

Tahle problematika je docela opomíjená a jak jeden uživatel píše, někteří SVJ ji vůbec neřeší řešit, ale až se stane problém – pak je HMOTNĚ a PRÁVNĚ zodpovědný předseda SVJ!!!! Pokutování a zmiňovaná zodpovědnost je v paragrafu 76 odst. 1 písmeno B. Zodpovědnost teď nevím, zda je tam psaná, ale pokutování je.

Může v domě hořet, někdo (návštěva) se poraní na schodech a hned je z toho problém, za který musí být někdo odpovědný. Několikrát jsem se sousedi komunikovali a jednali o celé záležitosti, bohužel, když se nezeptají přímo vás a pak raději píši do nějaké diskuze na internetovém portálu, je pak celá situace daleko složitější.

Stovky SVJ mají vypracovanou PO a BOZP, jak jsem psala výše, mnoho SVJ na to prostě „prdí“ a raději si přečtou rady někde z internetu, ale bohužel, ne vždy jsou to rady správné. Navíc i kdyby BOZP nebylo povinné (pominu teď tento fakt) tak předseda si může nechat vypracovat tuto dokumentaci, má-li podezření, že by v bytovém domě mohlo být něco ohrožujícího pro ostatní obyvatele domu a nebo pro veřejné okolí objektu.

Snad bude tahle odpověď i pro ostatní nějak užitečná a určitě nevěřte hned všemu, co si přečtete na internetu – ne každý pěkně napsaný článek(dotaz) či rada nemusí být pravdivá.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.