Vložil zdeseny clen SVJ, 28. Srpen 2017 - 14:45

Cituji Vás:

Já tvrdím, že lze započítat dlouhodobou zálohu, která je závazkem SVJ vůči vlastníkovi, za dluh na krátkodobých zálohách na služby, které vlastník neplatí včas!

Proč by zálohy nešlo započítávat? Čím je to zakázané?

Já jsem Vám už odpovídal, není možné jednostranně započítat splatnou pohledávku proti nesplatné.

Nicméně čtěte tady https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2012-89

§ 1982

(1) Dluží-li si strany vzájemně plnění stejného druhu, může každá z nich prohlásit vůči druhé straně, že svoji pohledávku započítává proti pohledávce druhé strany. K započtení lze přistoupit, jakmile straně vznikne právo požadovat uspokojení vlastní pohledávky a plnit svůj vlastní dluh.

(2) Započtením se obě pohledávky ruší v rozsahu, v jakém se vzájemně kryjí; nekryjí-li se zcela, započte se pohledávka obdobně jako při splnění. Tyto účinky nastávají k okamžiku, kdy se obě pohledávky staly způsobilými k započtení.

§ 1987

(1) K započtení jsou způsobilé pohledávky, které lze uplatnit před soudem.

(2) Pohledávka nejistá nebo neurčitá k započtení způsobilá není.

Pokud tedy tvrdíte, že můžete započítat závazek SVJ vůči vlastníkovi z titulu dlouhodobých záloh proti pohledávce SVJ za vlastníkem z titulu záloh na služby po splatnosti, tak by bylo nutné, aby vlastník mohl uplatnit soudně proti vám své právo, že mu máte vyplatit zůstatek jeho dlouhodobé zálohy. To myslíte vážně?

Prostě si přestaňte zjednodušovat práci tím, že protiprávně zabavujete dlouhodobé zálohy. Musíte pohledávky vymáhat včas tak, aby se Vám nestalo, že přijdete pozdě a už na Vás nezbude nic, co by šlo z dlužníka vymoci.

No a pokud se dostanete do situace, kdy nějakou část pohledávek nevymůžete, protože prostě bude odepsána v oddlužení či tak něco, tak se všichni Vaši spoluvlastníci na tuto částku musí složit. A nebo to zaplatí jen členové statutárního orgánu SVJ, pokud něco zanedbali. Komu se to nelíbí, vždy může přestat být spoluvlastníkem a mít něco 100% svého, kde tato rizika nemá.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.