Postoupení pohledávek při prodeji jednotky

Vložil HK (bez ověření), 27. Srpen 2017 - 17:32 ::

Zdravím, v různých vláknech se zde řeší otázka vypořádání zůstatku dlouhodobé zálohy při prodeji bytu mezi prodávajícím a kupujícím.

Občanský zákoník řeší v § 1186 odst. 2 pouze přechod dluhů, přechod pohledávek vlastníka vůči SVJ není řešen. U družstevních bytů to řeší zákon o obchodních korporacích komplexněji, přechází dluhy i pohledávky.

Dle odst. 1 uvedeného zákonného ustanovení nevzniká osobě odpovědné za správu domu povinnost, při převodu vlastnického práva k jednotce příspěvky na správu domu ke dni účinnosti převodu vypořádat.

Otázkou tudíž je co se děje s pohledávkou, resp. závazkem SVJ vůči vlastníkovi při prodeji jednotky.

SVJ nemá povinnost závazek vypořádat, tudíž prodávající nedostane nic zpět. Pokud nechce svůj podíl na zůstatku dlouhodobé zálohy „obětovat na oltář SVJ“ měl by se starat.

Nejpravděpodobnější variantou je, že o cenu své pohledávky zvýší kupní cenu bytu. Avšak většinou není v kupní smlouvě žádné ujednání o postoupení pohledávky.

Dochází prostou změnou vlastníka jednotky k přechodu jeho pohledávky z titulu nevypořádaných záloh na správu domu a pozemku? Či je nutný postup dle § 1879 a násl. NOZ? Domnívám se, že ne. Avšak ve většině SVJ k tomu běžně dochází. Zůstatek se dle názoru těchto SVJ váže na byt… .

Dojde prodejem bytové jednotky k zániku závazku SVJ vůči původnímu vlastníkovi v případě, že není sjednáno mezi prodávajícím a kupujícím postoupení pohledávky? Domnívám se, že ano, neboť závazek je závazkem dlužníka vůči věřiteli pokud má dlužník vůči věřiteli povinnost dluh plnit.

Přestane-li být věřitel členem SVJ, zaniká SVJ povinnost zálohu vypořádat (i vyúčtovat) a tudíž dojde k zániku závazku.

Nový člen však začíná s „nulou“ SVJ a v takovém případě je pak povinen „doplatit“ svůj podíl na dlouhodobé záloze a v podstatě nejen na ní, ale i na případném příspěvku běžného roku, pokud by to, co uhradí za dobu svého členství, nepostačovalo na úhradu nákladů na správu.

Současně by SVJ bylo povinno zúčtovat tento zánik závazku do výnosů, avšak s ohledem na ust. § 18 odst. 2 písm. f) ZDP, kdy předmětem daně není příjem z příspěvku na správu domu, by tento výnos nepodléhal dani z příjmů. Nebo již se nejedná o příspěvek na správu domu?

Jaké jsou Vaše názory čí zkušenosti?

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.