Vložil krcma, 24. Srpen 2017 - 15:27

Magdo, můj pohled na věc: Myslím, že je určitá regulace (nebo spíše dohled) potřeba. Ne ani tak kvůli problémům typu rostoucího nájemného pro bydlení, které jistě částečně souvisí s nárůstem bytů nabízených např. přes Airbnb, tudíž poklesem nabídky klasických nájemních bytů. To je jistě problém, ale není to pro mne důvod pro nějakou regulaci.

Také bych to určitě nezakazoval, myslím že je na Vás jak svůj byt pronajmete (jestli vůbec), komu ho pronajmete a na jak dlouho. Souhlasím s Vámi, že i dlouhodobý nájemník může dělat nepořádek v domě.

Ale přesto je, dle mého názoru, tento dohled potřeba. Zde rozumím argumentům poskytovatelů klasických ubytovacích služeb (tj. hotelů, hostelů, ubytoven aj.), kteří v Airbnb vidí nekalou konkurenci. Myslím, že na tyto tzv. krátkodobé pronajímatele by zkrátka měly dopadat stejné podmínky jako pro ostatní. A to především v těchto oblastech:

- Zdanění: O tom jsme spolu již diskutovali, dle mého názoru je poskytování krátkodobého pronájmu turistům živností, mělo by se tak na toto nahlížet. Nejde zde ovšem o daň jako takovou, protože na dani zařazením do par. 9 (pronájem) místo do par. 7 (živnost) méně nezaplatíte. Asi i proto Vám to u tet z FU prošlo (tuším že jste psala, že jste absolvovala i kontrolu). Nicméně problém je sociální a zdravotní pojištění, které u pronájmu neodvádíte, ale u živnosti byste ho odvádět měla. Takže FU by měl dohlídnout i na toto.

- Hlášení a poplatky: Zatímco hotely musejí hlásit své hosty, stejně tak jako za ně musejí odvádět místní poplatky, pronajímatelé přes Airbnb to nedělají. Podle mě by měli.

- Další předpisy: Nejsem sice odborník na všechny předpisy, které musí splňovat ubytovací zařízení, ale jistě tam něco bude, např. hygiena, hasiči... I tomu by měli pronajímatelé Airbnb podléhat.

Podle mě je to podobné jako u jiných nových platforem, např. Uber. Zde se také tváři jako že nejsou taxislužba, přestože samozřejmě nic jiného nejsou, měli by na ně dopadat stejné předpisy jako pro klasické taxikáře. Airbnb se zase tváří, že není ubytovací službou.

Takže abych to shrnul, nemyslím že je potřeba další regulace, pouze by se tyto nové služby měly zahrnout pod již regulované oblasti. No a pokud se to stane, tj. tito poskytovatelé nebudou oproti klasickým ubytovacím zařízením zvýhodněni, možná se řada bytů vrátí na trh s nájemním bydlením, částečně se tak vyřeší i tento probém..

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.