Vložil Dvořák (bez ověření), 22. Srpen 2017 - 5:22

Nevím, jaké máte zkušenosti s párováním plateb. Tedy s přiřazováním přicházejících peněz na bankovní účet k jednotlivým předpisům. A s platební morálkou vlastníků. Já mám zkušenost, že tak 20% vlastníků platí jiné částky, než jsou předpisy.
V čem je problém? Když předpisy k jedné jednotce rozdělíte na vícero, tak s tím bude násobně více práce. U malého SVJ si to pohlídáte, u 20 a více jednotek to bude problém.
Další problém se týká párování plateb podle nějakých textů. To je nesmysl. Platby se párují přes VS a částky. U zatoulaných plateb je textový popisek fajn, ale software ho ignoruje.
Software, a je jedno jestli je to SSN, SBN, SSB200, Domsys, Windomy, …, do sebe natahuje bankovní výpisy a páruje platby automaticky podle VS a výše částky. Pokud jedna platba chybí, napáruje aktuálně příchozí platbu pravděpodobně na aktuální měsíc. Ono to má svoji logiku, protože pak rychle vidíte, za který měsíc vlastník nezaplatil. Párování na nejstarší pohledávku má smysl jen při stanovování penále a úroků z prodlení, což je teď poněkud problematické.
Pokud zaplatí vlastník v jedné částce dopředu, tak to v daném měsíci není s čím popárovat. Předpisy do budoucna ještě neexistují. Takže takovou platbu můžete buď nechat nespárovanou, pak má vlastník nedoplatek, nebo ji napárujete na aktuální předpis, kde vznikne přeplatek. A pak byste správně každý měsíc měli kus z tohoto přeplatku napárovat na nově vzniklý předpis. Navíc to bude fungovat jen v případě, kdy přesně sedí částka na násobek výše předpisu a nedojde během roku ke změně …
Pokud přijde sdružená platba za více jednotek, je třeba je přepárovat na tyto jednotky. To jde opět jen v případě, kdy částka odpovídá přesně součtu předpisů za ony jednotky.
Pokud přijde sdružená platba za více jednotek a více období, jste v háji úplně, protože není, kam to napárovat. Musíte to přiřadit k jedné jednotce do jednoho měsíce a pak každý měsíc vzniklý přeplatek rozpárovávat na ostatní jednotky, za které byla sdružená platba. Kromě toho, že opět musí přesně sedět částka na násobek součtů předpisů, musíte doufat, že vlastník jednu ze sdružených jednotek v průběhu roku neprodá. Protože nemáte mechanismus, jak mu napárovat přeplatek, který evidujete na jiné jednotce …Ne, že by to ručně nešlo, ale musíte si to pamatovat a správně uplatnit. Což při větším počtu jednotek a častějších prodejích nejde zvládat.
Jaký je praktický závěr? Ideální je, pokud vlastníci platí jednou částkou za každou samostatnou jednotku, se správným VS a správnou částkou. Pokud už chcete platby rozdělovat, tak jedině pomocí VS.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.