Vložil zdeseny clen SVJ, 16. Srpen 2017 - 18:17

Jednak nevím, jak jste přišel na to, že o správném použití § 258 ohledně neplatnosti usnesení SVJ to zde píší osoby bez právního vzdělání a za druhé pokud skutečně jste soudce, jste ostuda české justice (tedy jeden z mnoha), který rozhoduje v rozporu s úmyslem zákonodárce.

Důležitý důvod nikdy neměl být posuzován u nezákonných nebo neplatně přijatých usnesení. Tuto zrůdnou aplikaci zákona vymysleli osoby postrádající smysl pro spravedlnost a ignorující smysl zákona, úmysl zákonodárce, ústavu a listinu práv a svobod.

Podle starého občanského zákoníku vše neplatně přijaté (pro nezákonost, pro rozpor se stanovami) bylo absolutně neplatné.

Dle současného občanského zákoníku se pro vše neplatně přijaté má použít jen a pouze § 258.

U těchto neplatně přijatých rozhodnutí je jakékoliv posuzování jejich důležitosti soudem a nevyslovení neplatnosti na základě nedůležitosti je odepřením práva na soud a jako takové je protiústavní… Jednoduše protože v právním státě nelze tolerovat nezákonnost s odkazem na subjektivní pocit nedůležitosti pro bohorovného soudce…

Pouze u platně přijatých rozhodnutí má být umožněn soudní přezkum pouze v důležitých záležitostech.

Například pokud platně (v souladu se zákonem a stanovami) SVJ přijme usnesení o například pozlacené střeše, je na místě aby takto nesmyslně drahý materiál soud zamítl jakožto ochranu minoritního vlastníka před rozmary majority. A tady je namístě posoudit, jestli cena a s ní související důležitost opravňuje k zásahu do poměrů SVJ proti majoritě ve prospěch minority…

Více o právu na rozhodnutí soudem a právu na soudní přezkum usnesení máte například v tomto vlákně http://www.portalsvj.cz/…ne-15–3–2017#…

To že české soudy neustále judikují vadný postup a odmítají přístup k soudu s odkazem na „nedůležitost“ důvodu považuji za něco, co dříve či později změní Ústavní soud ČR buď sám, nebo na základě prohry českého státu u ESLP.

Protože si nedovedu představit žádný ústavně konformní důvod pro diskriminaci členů SVJ oproti členům sportovních spolků, členům obchodních korporací a také členům honebních společenství.

Například v případě honebních společenství je ta situace do očí bijící, protože členem honebního společenstva je automaticky každý vlastník lesního pozemku a obdobně jako v SVJ ručí za dluhy společenství.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.