Vložil MartinII, 11. Srpen 2017 - 5:27

„jedná se o bývalé nájemníky i nenahlášené podnájemníky. děsím se dne, kdy exekutor k někomu nevinnému vlístne do bytu“

Já jsem chtěl kdysi (tehdy) z pozice předsedy zrušit pobyt nájemníkovi (nikoli mého bytu) exekučně vystěhovanému ještě před privatizací domu. Nájemníkovi dokonce poskytla Městská část přístřeší. Na MČ v „odboru evidence“ ale chtěli aby pobyt zrušil přímo vlastník bytu. Aktuální vlastník to ale hodil za hlavu.

Protože není nikde vedeno v kterém bytě je kdo hlášen k pobytu (krom vlastníka bytu), ptal jsem se Exekutorské komory, jak ona zjistí konkrétní byt.

Odpověď:

  • – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

„Zrušení TP se řídí ust. § 12 odst. 1 písm. c) a odst. 2 zákona č. 133/2000Sb., o evidenci obyvatel. Z těchto vyplývá kdo je oprávněn návrh podat (oprávněná osoba)“

Soudní exekutor zjišťuje o obyvatelích výlučně údaje uvedené ust. § 33 a násl. zákona č. 120/2001 Sb., exekuční řád. Exekutorům poskytuje Ministerstvo vnitra nebo Policie ČR údaje dle ust. § 33a exekučního řádu

  1. referenční údaje ze základního registru obyvatel,
  2. údaje z agendového informačního systému evidence obyvatel,
  3. údaje z agendového informačního systému cizinců,
  4. údaje z registru rodných čísel o fyzických osobách, kterým bylo přiděleno rodné číslo, avšak nejsou vedeny v informačních systémech uvedených v písmenech b) a c).

Poskytovanými údaji podle odst. 1 písm. a) jsou …

Poskytovanými údaji podle odst. 1 písm. b) jsou …

Poskytovanými údaji podle odst. 1 písm. c) jsou …

Poskytovanými údaji podle odst. 1 písm. d) jsou …

Soudní exekutor nepracuje s „číslem bytu“, neboť toto nefiguruje podle citovaných předpisů v těchto evidencích (krom vlastnictví bytu dle katastru nemovitostí).

  • – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Někde jsem „četl“ cosi v tom smyslu, že se může exekutor na konkrétní byt vyptat obyvatel domu.

Potíž při pokusu o zrušení pobytu je v tom, že evidence obyvatel Městské části nechce (možná neoprávněně) zrušit pobyt pokud o to nepožádá vlastník bytu. Z evidence pobytů, které lze na Městské části získat, ale není pochopitelně jasné u koho je „dotyčný neznámý“ hlášen.

Přispívatel TN uvádí ten jednoduchý případ kdy pobyt ruší vlastník objektu který ví, že je dotyčný hlášen u něj.

K dotazu zakladatele vlákna lze uvést, že je otázka jak exekutor zjistí, kde byl nájemník hlášen a zda najde ty pamětníky kterých by se vyptal. U nájemníků cizinců by to mohl možná zjistit na Cizinecké policii, protože si tam cizinci zřejmě dávají smlouvu od vlastníka bytu „zaregistrovat“. U tuzemského nájemníka, který nežádá o TP, není zřejmě šance zjistit u koho byl v nájmu.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.