Vložil Misme, 6. Srpen 2017 - 17:26

Neposkytnutí podkladů můžete žalovat – neprovokuji, je to možnost.

Cena dílku, jak plyne z výsledku trojčlenky výše, je odvozena z ceny za spotřebu zúčtovací jednotky (dále ZÚ) a ta se odvíjí nejenom od spotřeby tepla stanovené z odečtu na patě domu, ale i od podmínek smlouvy – vysvětlil by vám to „tep“ nebo pohledejte zde na portále „dvousložková cena“, myslím, že už o tom psal. Jde o to, že může dojít i na sankční stanovení ceny z důvodu nedodržení podmínek smlouvy, tj. odeberete méně, než jste se smluvně zavázali, ale zaplatíte podle toho, co máte uvedeno ve smlouvě.

Náměry v bytech jsou čísla, která dávají smysl jen při vzájemném porovnání pro celou ZÚ v daném období, izolovaně je posuzovat nedává smysl. Jen pro ilustraci, například u nás dosahují jednotlivé náměry zcela výjimečně dvouciferné hodnoty a na pozici desítek nepřesáhne hodnota cifru 1 a suma přepočtených náměrů za dům o cca 100 bytových jednotkách činí cca 1000 a teď si představte, že zde na portále budu hledat vysvětlení pro rozdíl 100 jednotek náměru mezi roky 2015 a 2016, když vy hledáte vysvětlení pro 22000. Vidíte tu nezbytnost poměru ve vlastní ZÚ? Situace s rozúčtováním je taková, že stačí, když se vymění jedna partaj, která topí po celou sezónu naplno při otevřeném okně – to, co protopí, nezaplatí ona partaj, ale všichni v ZÚ. Co teprve, když se vymění takových partají více!

Další věcí je terminologický guláš. Píšete o 22000 jednotkách, ale není jednoznačně řečeno, zda se jedná o jednotky náměru za ZÚ, byt, místnost. Píšete … několik desítek tisíc jednotek ve výsledných jednotkách = 24 bytů předpokládám, že jde o sumární zvýšení přepočtených náměrů pro celý dům, ale to je nicneříkající bez údaje o celkové hodnotě náměrů za ZÚ nebo udání procent navýšení oproti srovnávanému období. Ale jak už plyne z textu výše – porovnávat dílky mezi jednotlivými roky je svízelné, porovnávat lze spotřeby tepla ZÚ při zohlednění „krutosti“ zimy. Na dílcích „navíc“ v jednotlivých místnostech se mohou podílet i přestupy uvnitř domu, což je problém zejména zateplených domů – soused topí méně, vy topíte více a tím pádem vytápíte i sousedův byt.

Na portále je na téma rozúčtování a vyúčtování hromada informací, hledejte, studujte. Podle toho jak a nač se ptáte, jste na začátku trnité cesty.

UPOZORNĚNÍ: Na podkladě požadavků některých zdejších přispěvatelů si čtenáře mého příspěvku dovoluji upozornit, že za případné škody způsobené jeho chybnou interpretací nenesu žádnou odpovědnost.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.