Vložil tep (bez ověření), 6. Srpen 2017 - 15:01

Výkon radiátoru v průběhu jeho životnosti může jen klesat tím, že se zanáší usazeninami. Pokud vám fyzicky nevyměnili radiátor nebo nepřidali k němu další články (o litinových radiátorů jemožné přidávat či ubírat články), tak jeho výkon nemůže stoupnout. Po zateplení domu je běžné, že spodky článků radiátoru jsou studené – k vyhřátí místností stačí jen horní část radiátoru. Výkon radiátoru je nahrán do EITN. Bohužel do EITN bývá nahrán i korekční koeficient na polohu místnosti a tím pádem se už odečítají z EITN pouze korigované náměry, což ztěžuje analýzu spotřeby tepla v domě. Korekční koeficient na polohu místnosti je vynálezem neználka, kterým tvrdí, že velikost znevýhodnění je přímo úměrná spotřebě tepla, což platí jen do určité míry: pokud někdo topí radiátorem při otevřeném okně, tak se mu nadspotřeba neoprávněně nadále koeficientem koriguje! Laskavě si všimněte, jak u bytů se stejným znevýhodněním mohou být rozdílné náměry na EITN! Logicky by se korekce měla u všech bytů se stejným znevýhodněním odečítat stejnou hodnotou – koeficient zavádí diskriminaci těch, kteří nepřetápí a naopak zvýhodňuje plýtvače.

Jsou-li dva domy napojeny na 1 DPS, měly by SVJ v obou domech koordinovat zateplení, aby šla plně využívat ekvitermní regulace. Pokud tomu tak není, pak v domě s lepším zateplením je třeba přiškrtit topnou vodu. Teplá voda (dříve označovaná TUV) na mytí nádobí a na sprchy se nahřívá v jiném výměníku v DPS, takže přiškrcením množství dodávky topné vody se nic nemění! Osvětu u Vás dělají lidé, kteří o DPS nic pořádně nevědí!

Teplota topné vody musí zajistit vyhřívání bytů znevýhodněných polohou bytu – u nás jsou to byty pod střechou. To ale umožňuje přetápění zejména ve středových bytech. Byty nad nevytápěným sklepem mají tento hendikep bohatě korigované tím, že přes tyto byty vedou nejtlustší stoupačky dodávající topnou vodu do podlaží nad nimi.

Tím, že neměříte spotřebu tepla ve společných prostorách, pak nárůst počtu dílků v bytech při stejném množství dodaného tepla do domu je způsoben snížením spotřeby tepla ve společných prostorách. Platí to i naopak.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.