Vložil René (bez ověření), 18. Červenec 2017 - 19:29

Pokud bych to zjednodušil, autoři vyhášky usoudili, že při podlimitním nebo nadlimitním stavu náměrů není spravedlivé tyto nad či podlimitní stavy těmto bytům rozúčtovat, proto se jim naúčtují limity. Např. někdo podlimitní náměr dosáhne tím, že zastaví topení ve svém bytě a pak je jeho byt vytápěn sousedními byty. Bylo by nespravedlivé vůči ostatním především sousedům (právě těm se nespravedlivě zvýší náklady na vytápění diky netoupícímu či příliš šetřícímu sousedovi), aby mu bylo rozúčtováno méně než 80% průměru, protože vypnutí topení není žádoucí (myslím, že některý zákon nebo vyhláška nařizuje vlastníkovi vytápět byt na určitou minimální teplotu). Většinou by při dobře vyvážené topné soustavě mělo docházet k podlimitním či nadlimitnm stavům zcela výjimečně pokud vůbec.

Limity tedy maji zabránit, aby nedocházelo k nežádoucím excesům při rozúčtování nákladů na vytápění. Úplně spravedlivé rozúčtování nebude existovat nikdy, vždy se najdou z různých důvodů případy, ve kterých nemusí být úplně spravedlivé.

Pokud se chcete podrobně seznámit s důvody, které vedly k nové vyhlášce i přesným postupem výpočtu rozúčtování i s příkladem tak nahlédněte do Metodického pokynu MMR http://www.mmr.cz/…_31_1_17.pdf

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.