Vložil Misme, 30. Duben 2017 - 14:04

Každý, kdo se domáhá právní ochrany, může důvodně očekávat, že jeho právní případ bude rozhodnut obdobně jako jiný právní případ, který již byl rozhodnut a který se s jeho právním případem shoduje v podstatných znacích; byl-li právní případ rozhodnut jinak, má každý, kdo se domáhá právní ochrany, právo na přesvědčivé vysvětlení důvodu této odchylky. 

Pane Nový, osobně se domnívám, že má smysl se o „novou“ spravedlnost pokoušet znovu, protože málokterý případ je identický a konkrétní soudce nemusí mít identický náhled na věc se svým předchůdcem, jenž dříve rozhodl v podobné věci. Ostatně současný stav zákonů takovému chování silně napomáhá. Proto se v tom vámi uvedeném textu uvádí: „…právo na přesvědčivé vysvětlení důvodu této odchylky.“

To, že systém opakovaně konfrontujeme s nějakou realitou a četnost těchto konfrontací pak nutně přispívají i ke kultivaci systému.

Kdybychom se k „právní ochraně“ stavěli striktně tak, jak se snažíte naznačit, viseli bychom ještě za nohu v pralese.

UPOZORNĚNÍ: Na podkladě požadavků některých zdejších přispěvatelů si čtenáře mého příspěvku dovoluji upozornit, že za případné škody způsobené jeho chybnou interpretací nenesu žádnou odpovědnost.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.