Dluhy na správu domu by mohly přejít na kupce bytu, novela jde do výborů

Vložil JaVa, 28. Duben 2017 - 16:22 ::

Lobování SČMBD a SBD pokračuje.

http://ekonomika.idnes.cz/…onomika.aspx?…

Navrhované ZNĚNÍ ČÁSTÍ ZÁKONA č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, jichž se návrh novely týká, již s odstraněním vybraných textů

§ 1124

(1) Převádí-li se spoluvlastnický podíl na nemovité věci, mají spoluvlastníci předkupní právo, ledaže jde o převod osobě blízké. Nedohodnou-li se spoluvlastníci o výkonu předkupního práva, mají právo vykoupit podíl poměrně podle velikosti podílů. (2) Odstavec 1 se použije i v případě, že některý ze spoluvlastníků převádí podíl bezúplatně; tehdy mají spoluvlastníci právo podíl vykoupit za obvyklou cenu.

§ 1125 Spoluvlastník se může vzdát předkupního práva podle § 1124 s účinky pro své právní nástupce. Jde-li o nemovitou věc zapsanou do veřejného seznamu, vzdání se předkupního práva se do něj zapíše.

§ 1169 Změna prohlášení (1) Vlastníci jednotek mohou prohlášení změnit. Je-li jednotka zatížena, lze prohlášení změnit s předchozím souhlasem osoby oprávněné z věcného práva. (2) Ke změně prohlášení se vyžaduje dohoda dotčených vlastníků jednotek o změně jejich práv a povinností uzavřená v písemné formě. Pro účinnost dohody se vyžaduje souhlas shromáždění přijatý alespoň nadpoloviční většinou hlasů všech vlastníků jednotek, popřípadě vyšším počtem hlasů určeným ve stanovách nebo v prohlášení.

§ 1186

(2) Převádí-li vlastník vlastnické právo k jednotce, dochází k převodu jednotky včetně dluhů převodce souvisejících se správou domu a pozemku vůči osobě odpovědné za správu domu a pozemku. Za dluhy splatné ke dni převodu jednotky, které na nabyvatele jednotky přešly, ručí převodce osobě odpovědné za správu domu.

§ 1195 (1) Společenství vlastníků může nabývat majetek a nakládat s ním pouze pro účely správy domu a pozemku. (2) K právnímu jednání, kterým společenství vlastníků zajistí dluh jiné osoby, se nepřihlíží. (3) Společenství vlastníků, které vzniklo po převodu jednotek z vlastnictví právnické osoby podle § 1188 do vlastnictví jeho členů, se může rozhodnout převzít, přistoupit nebo jinak zajistit dluh z úvěru poskytnutého této právnické osobě, jehož účelem byla oprava, modernizace nebo jiná investice do stavebních úprav domu, pokud s tím souhlasí všichni jeho členové; souhlas musí mít písemnou formu s úředně ověřeným podpisem. Je-li pro to důležitý důvod a lze-li to po členu spravedlivě požadovat, může společenství vlastníků nebo každý vlastník jednotky navrhnout soudu, aby prohlášení vůle člena, který nesouhlasil s převzetím, přistoupením nebo zajištěním dluhu podle věty první, bylo nahrazeno soudním rozhodnutím.

§ 1197 Sdruží-li se společenství vlastníků s jiným společenstvím vlastníků ke spolupráci při naplňování svého účelu nebo stane-li se členem právnické osoby sdružující společenství vlastníků nebo vlastníky jednotek nebo jinak působící v oblasti bydlení, nesmí se zavázat k jiné majetkové účasti, než je poskytnutí členského vkladu nebo poskytování členských příspěvků. Zaváže-li se společenství vlastníků podílet se na ztrátě jiné osoby, hradit její dluhy nebo je zajistit, nepřihlíží se k tomu, s výjimkou ustanovení § 1195 odst. 3.

§ 1200 Založení společenství vlastníků (1) Společenství vlastníků se založí schválením stanov. Nebylo-li společenství vlastníků založeno prohlášením o rozdělení práva k domu a pozemku na vlastnické právo k jednotkám nebo ujednáním ve smlouvě o výstavbě, vyžaduje se ke schválení stanov souhlas vlastníků většiny jednotek. Vlastník jednotky, který nesouhlasil se zněním stanov, může navrhnout soudu, aby o záležitosti rozhodl; ustanovení § 1209 se použije obdobně (2) Stanovy obsahují alespoň

  1. název obsahující slovo „společenství vlastníků“ a označení domu, pro který společenství vlastníků vzniklo,
  2. sídlo určené v domě, pro který společenství vlastníků vzniklo; není-li to možné, na jiném vhodném místě,
  3. členská práva a povinnosti vlastníků jednotek, jakož i způsob jejich uplatňování,
  4. určení orgánů, jejich působnosti, počtu členů volených orgánů a jejich funkčního období, jakož i způsobu svolávání, jednání a usnášení,
  5. určení prvních členů statutárního orgánu,
  6. pravidla pro správu domu a pozemku a užívání společných částí,
  7. pravidla pro tvorbu rozpočtu společenství, pro příspěvky na správu domu a úhradu cen služeb a pro způsob určení jejich výše placené jednotlivými vlastníky jednotek.

(3) Stanovy vyžadují formu veřejné listiny. To neplatí, zakládá-li se společenství prohlášením o rozdělení práva k domu a pozemku na vlastnické právo k jednotkám ujednáním ve smlouvě o výstavbě.

§ 1209 (1) Je-li pro to důležitý důvod, může přehlasovaný vlastník jednotky nebo i společenství vlastníků, pokud je vlastníkem jednotky, navrhnout soudu, aby o záležitosti rozhodl; v rámci toho může též navrhnout, aby soud dočasně zakázal jednat podle napadeného rozhodnutí. Není-li návrh podán do tří měsíců ode dne, kdy se vlastník jednotky o rozhodnutí dozvěděl nebo dozvědět mohl, jeho právo zaniká. (2) Je-li pro to důležitý důvod, může každý vlastník jednotky navrhnout soudu, aby rozhodl o záležitosti, která byla shromáždění řádně předložena k rozhodnutí, ale o které nebylo rozhodnuto pro nezpůsobilost shromáždění usnášet se. Není-li návrh podán do tří měsíců ode dne, kdy se vlastník jednotky dozvěděl nebo mohl dozvědět o tom, že rozhodnutí nebylo přijato z důvodu nezpůsobilosti shromáždění usnášet se, jeho právo zaniká.

Navrhované ZNĚNÍ ČÁSTÍ ZÁKONA č. 90/2012 Sb., o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích), jichž se návrh novely týká, S VYZNAČENÍM NAVRHOVANÝCH ZMĚN A DOPLNĚNÍ

Svolání členské schůze § 636 (1) Svolavatel nejméně 15 dnů přede dnem konání členské schůze uveřejní pozvánku na členskou schůzi na informační desce, jakož i na internetových stránkách družstva, jsou-li zřízeny a současně ji zašle členům na adresu uvedenou v seznamu členů. Pozvánka musí být na informační desce, případně také na internetových stránkách uveřejněna až do okamžiku konání členské schůze.

§ 731 (1) Stanovy bytového družstva kromě náležitostí podle § 553 obsahují také

  1. podmínky, za kterých vznikne členovi bytového družstva právo na uzavření smlouvy o nájmu družstevního bytu, a
  2. podrobnější úpravu práv a povinností člena bytového družstva spojených s právem na uzavření smlouvy o nájmu družstevního bytu a práv a povinností člena bytového družstva spojených s užíváním družstevního bytu. Tato práva a povinnosti se stávají dnem jejich vzniku právy a povinnostmi člena plynoucími z členství v bytovém družstvu.

(2) Pro změnu úpravy náležitostí stanov uvedených v odstavci 1 písm.

  1. se vyžaduje souhlas všech členů družstva. § 734 (1) Člena bytového
družstva nebo společné členy bytového družstva, s jejichž členstvím je spojen nájem družstevního bytu nebo společný nájem družstevního bytu, lze vyloučit z družstva také,
  1. poruší-li nájemce hrubě svou povinnost vyplývající z nájmu, nebo
  2. byl-li nájemce pravomocně odsouzen pro úmyslný trestný čin spáchaný na družstvu nebo na osobě, která bydlí v domě, kde je nájemcův byt, nebo proti cizímu majetku, který se v tomto domě nachází.

Navrhované ZNĚNÍ ČÁSTI ZÁKONA č. 256/2013 Sb., o katastru nemovitostí (katastrální zákon,

§ 23 (1) K nemovitosti se zapisuje poznámka o

  1. podaném návrhu na nařízení výkonu rozhodnutí správou nemovitosti,

prodejem nemovitosti, zřízením soudcovského zástavního práva na nemovitosti a podaném návrhu na zřízení exekutorského zástavního práva,

  1. exekučním příkazu ke správě nemovitosti a k prodeji nemovitosti,
  2. exekučním příkazu k postižení obchodního závodu,
  3. usnesení o pokračování vedení exekuce správou obchodního závodu,

usnesení o nařízení prodeje obchodního závodu v dražbě,

  1. usnesení o pokračování výkonu rozhodnutí správou obchodního závodu,

usnesení o nařízení prodeje obchodního závodu v dražbě,

  1. usnesení o nařízení výkonu rozhodnutí správou nemovitosti, prodejem

nemovitosti a o nařízení výkonu rozhodnutí postižením obchodního závodu,

  1. usnesení o dražební vyhlášce o prodeji nemovitosti,
  2. vyrozumění insolvenčního správce o soupisu nemovitostí, které jsou

podle katastru ve vlastnictví jiné osoby než dlužníka,

  1. usnesení o nařízení předběžného opatření,
  2. uzavření smlouvy o provedení dražby nedobrovolné,
  3. žádosti o vyvlastnění práv k pozemkům a stavbám podané

u příslušného vyvlastňovacího úřadu,

  1. zahájení pozemkových úprav,
  2. rozhodnutí o schválení pozemkových úprav,
  3. jiném rozhodnutí než podle písmene m) nebo opatření obecné povahy,

kterým se omezuje oprávnění vlastníka nemovitosti nebo jiného oprávněného nakládat s předmětem práva zapsaným v katastru nebo se kterým je zákonem spojeno omezení,

  1. podané žalobě, kterou se navrhovatel domáhá, aby soud vydal takové

rozhodnutí týkající se nemovitostí evidovaných v katastru, na jehož základě by mohl být proveden vklad do katastru, pokud se na jeho základě nezapisuje poznámka spornosti zápisu,

  1. výhradě, že upevněný stroj nebo jiné upevněné zařízení není

součástí nemovitosti,

  1. dovolání se neúčinnosti právního jednání,
  2. právu užívání nebo požívání, o němž se neprovádí zápis

vkladem, jakož i omezení rozsahu nebo způsobu užívání nebo požívání věci spoluvlastníky,

  1. výhradě přednostního pořadí pro jiné právo,
  2. přednostním právu ke zřízení věcného práva pro jinou osobu,
  3. odkladu zrušení spoluvlastnictví a odkladu oddělení ze

spoluvlastnictví,

  1. ujednání o tom, že vlastník pozemku nemá předkupní právo k právu

stavby a vlastník práva stavby nemá předkupní právo k pozemku,

  1. výhradě souhlasu se zatížením práva stavby,
  2. zákazu zřídit zástavní právo k nemovitosti,
  3. závazku nezajistit zástavním právem ve výhodnějším pořadí nový

dluh,

  1. závazku neumožnit zápis nového zástavního práva namísto starého,<br
/> za) stavbě, která není součástí pozemku, zb) vzdání se předkupního práva spoluvlastníka.

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.