Vložil Magda3 (bez ověření), 30. Duben 2017 - 8:50

Jakube, v této žalobě šlo o napadení usnesení shromáždění – schválení nových stanov. Soudce prvního stupně nezjišťoval, zda jde o důležitou záležitost a zda jsem přehlasována. Rovnou to podřadil pod § 258 ObčZ. Každý člen spolku nebo ten, kdo na tom má zájem hodný právní ochrany, může navrhnout soudu, aby rozhodl o neplatnosti rozhodnutí orgánu spolku pro jeho rozpor se zákonem nebo se stanovami, pokud se neplatnosti nelze dovolat u orgánů spolku.

A JUDr. Holejšovsk říká, že člen SVJ nemůže takto postupovat a napadnout usnesení jako člen spolku, ale že k tomu musí být splněny i další dvě podmínky. Musí jít o důležitou záležitost a musí jít o přehlasovaného vlastníka.

Jinými slovy: ochrana člena spolku, kde jste dobrovolně je větší, než ochrana spoluvlastníka bytového domu. Jako člen spolku můžete napadnout každé rozhodnutí, které je v rozporu se zákonem, nebo stanovami. Vlastník, kterému stát vnutil být členem SVJ takovou možnost nemá a musí prokazovat i to, že byl přehlasován a že jde o důležitou záležitost. Pokud se tedy podvádí v záležitostech nedůležitých a postupuje se v rozporu se zákonem v záležitostech nedůležitých, nejste oprávněn se u soudu domáhat obrany a musíte to strpět.

Magda

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.