Vložil HajdyHou (bez ověření), 28. Duben 2017 - 12:31

Já míním, že tu jde jen o to mít KONTROLU tzn. že „co se děje“, „se děje na základě zákona či stanov“ a nikoli že „se tak děje pouze ze zlovůle vrchnosti nebo bučící většiny“.

Podle mne §15/1 zahrnuje součet DZ+KZ a §15/2 ukládá (nikoli umožňuje) rozlišit DZ+KZ časově (…v následujících měsících i v dalších letech…) a ukládá ji v alikvótních částkách předepsat zálohově (..Výši částky a den její splatnosti sděluje …). Logicky lze zůčtovat zálohu, která přešla do nákladů. Jeli to u KZ 1-rok, tedy chci vyúčtování po roce. Jeli to u DZ-(5,7)-let tedy budu chtít vyúčtování po (5,7)-letech. JENŽE TO, ŽE SE TAK děje, se musí kontrolovat na základě „tvrdých dat“ (obsah smluv a obsah bankovního výpisu).

Mně se jeví, že DZ mohou být ty „vybydlovací náklady“ (radiátory, střecha, …) a že KZ nemohou být náklady na služby vyučtovávané/ro­zúčtovávané dle zák.67/2013.


…když jednou zaplatím na nerčitý účel, tak nemám moc možností ty peníze dostat zpět…

  1. Možnost „dostat zpět část DZ+KZ“ odpírá §15/4 věta-2, takže na tím vzdychat, nemá smysl.
  2. Stavět obranu na slovním spojení „zaplatím na NE/URČITÝ účel“ je pochybný. Nic nebrání tomu aby byl „účel platby“ stanoven (potvrzen) příkazcem na bakovním příkazu, a pak již není neurčitý. Takový případ, ale i kdyby tomu tak nebylo, NEZBAVUJE příjemce zálohy povinnosti ji VYÚČTOVAT
    • výše zmíněné usnesení US
      …Není důvodu z hlediska ústavnosti zpochybňovat právní závěr, že povinnost vlastníka bytu platit zálohy na straně jedné a povinnost společenství vlastníků jednotek předložit vyúčtování na straně druhé, …
    • že vlastník na vyúčtování záloh na správu netrvá, nemá smysl dávat za vinu SVJ.

…Já bych asi chtěla vidět i tak účetnictví, že mi z té dlouhodobé zálohy nic nezmizelo…

Boxujete se nyní u NS, myslím kvůli nějakému usnesení ve společenství. Začala jste tedy i box o účetnictví, nebo s tím problém nemáte?

Magdo, Vy jak tvrdíte vědomě na „neurčitý účel“ neplatíte. A jak víte zda zálohy byly použity na účel určitý resp. v souladu s usneseními? Tvrdíte, že se doboxujete k podkladům. Jsou to ale podkady k vyúčtování služeb nebo k tomu příspěvku na správu?

HajdyHou

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.