Vložil Magda3 (bez ověření), 27. Duben 2017 - 6:41

Čmuchale u mě je to celkem jasné, ne? Já opravdu neplatím. S lakem nesouhlasím, že pokud jednou začnu platit, tak platím navždy. To si myslím není pravda. Ale také se myslím, že když jednou zaplatím na nerčitý účel, tak nemám moc možností ty peníze dostat zpět.

Jinak dostávám každy rok vyúčtování. A doboxuji se každý rok i k účetní firmě, abych viděla podklady. To ale neznamená, že nemáme vyúčtování špatně a že opravujeme a utrácíme bez toho, aby to bylo schváleno. Stejně tak naše dlouhodobá záloha se jmenuje fond oprav a jinými slovy je to: plať do černé díry a neptej se na co.

Myslím, že není potřeba schvalovat dlouhodobou zálohu každý rok. A asi se nemusí ani vyúčtovávat každý rok. Pokud se z ní nic neutratí. Dám příklad.Pokud si schválíte, že za 10 let budete opravovat střechu a že Vás to bude stát 5 milionů, dále že za 5 let budete měnit radiátory za 2 miliony a za 7 let fasásu za 3 miliony a že na všechny tyto akce budete dopředu vybírat zálohu, tak první vyúčtování proběhne za 5 let, až budete mít po výměně radiátorů. Já bych asi chtěla vidět i tak účetnictví, že mi z té dlouhodobé zálohy nic nezmizelo. Účel mých záloh bude předm dán a pokud jí vybor utratí za něco neschváleného, tak budu chtít náhradu škody.

Jinak za 5 let, pokud bude nakonec výměna radiátorů stát 2,5 milionů, budou mít vlastníci nedoplatek, pokud se udělá za 1,8 milioů, tak budou mít vlasntíci přeplatek. A ten se samozřejmě vypořádá. Nevypořádá se pouze zbytek zálohy na ostatní opravy.

Takže souhlasím s Vámi, že vlastníci si určí výši záloh tak aby byly kryty předpokládané náklady, které bude nutné vynaložit v následujících měsících i v dalších letech…

A není vůbec nutní, šporovat na vše. Vlastníci si také mohou domluvit, že na střechu začnou vybírat zálohy později, nebo si na ní vezmou úvěr, nebo to zaplatí najednou. To je přeci věcí vlastníků, jak se svým majetkem budou hospodařit.

Magda

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.