Vložil Magda3 (bez ověření), 25. Duben 2017 - 21:53

Pane Čmuchale, neexistuje žádná žaloba na přikázání něco projednat. A pokud budete žalovat SVJ žalobou na platnost usnesení (to je možné i tehdy, že o usnesení nebylo hlasováno), tak nebudete aktivně legitimován, neboť rozhodování o výši příspěvku není dle judikatury důležitá záležitost.

Já si stále myslím, že jediná možnost jak se bránit proti platbám na neznámý účel je NEPLATIT je. Jinou možnost nevidím. Třeba existuje, ale mě žádná jiná možnost nenapadá.

Z mého vyjádření k žalobě:

Žalobce není schopen žalované sdělit na jaký účel je záloha určena a kdy má být vydán náklad, ke kterému se záloha vztahuje. Pokud by žalovaná takové platby hradila, nemá žádnou možnost kontrolovat, zda je záloha použita správně a zda je řádně vyúčtována.

Usnesení Nejvyššího soudu ČR ze dne 22. 10. 2009, sp. zn. 29 Cdo 738/2007:

„Samozřejmým předpokladem poskytnutí jakékoli zálohy na budoucí plnění jejímu příjemci je, že následně dojde k jejímu zúčtování a že tam, kde výše poskytnuté zálohy nebo záloh převýší částku, na kterou příjemci zálohy vznikl nárok podle (jím) poskytnutého plnění, příjemce přeplatek na záloze vrátí.“

Magda

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.