Vložil Kolařík Pavel (bez ověření), 25. Duben 2017 - 3:52

Mám v „evidenčním listu“ uvedeno, že mám platit (mimo služeb: teplo voda výtah úklid) „fond oprav“ ve výši 30-Kč/m2 (v evid-listu není uvedeno zda jde o zálohu nebo příspěvek. Splatná je opakovaně každý měsíc (to je ve stanovách), tak soudím že jde o zálohu). Na co přesně se vybírá mi SVJ, pasivně odmítá sdělit (tzn. dotazy jsou bez odpovědi). Existuje však nějaké usnesení, které bez uvedení z čeho „30“ sestává, určuje „30“ → podle požadavku banky na žádaný úvěr. To trvá již 6-let. Za 6-let mi nebylo nikdy předloženo vyúčtování toho „fondu oprav“ (ve stanovách taková marginálie rozvedena není).

Z toho „fondu“ se platí jak úvěr za zateplení, tak COKOLIV co je utraceno a není na vyúčtování služeb (energie, havárie, výtahy, správce, zahradník, uklízeč, úvěry, advokáti, prohrané spory, nevymáhané platby … a kdoví co jěště), takže soudím, že to budou „krátkodobé zálohy“. Žádný plán oprav usnesen nemáme a neměli jsme nikdy.

Ostatní vlastníky to nezajímá, ozývají se jen tehdy, když byl kdysi návrh na zvýšení do fondu, jinak akceptují stávající výši 30-Kč/m2. A ozvali se i tehdy, když jsem chtěl aby usnesli, že SVJ mi je povinno dát všechny podklady (smlouvy+faktu­ry+bankovní výpisy) – jednohlasně to odmítli (jen slovně, ale u nás je takové slovo zákon).

Dokážete vysvělit,

  1. z čeho usoudit zda výše popsaná záloha na „fond“ je „dlouhodobá“ nebo „krátkodobá“?
  2. zda je nějaká páka, jak přinutit SVJ zálohu na „fond oprav“ vyúčtovat?
  3. tvrdíte, že nevyúčtovanou „fondovou“ zálohu nelze zápočtovat, ano nebo ne? (pokud „ano“, tak v nějakém starém příspěvku, který bohužel již nemám, uváděl Lake, že po marné výzvě k vyúčtování lze vyzvat k jejímu okamžitému vrácení. Přičemž ignorace nebo zamítnutí takového požadavku na vrácení se pak měla řešit platebním rozkazem nebo zápočtem … nebo myslíte, že šlo o Lakův renonc jako u jím doporučované „soudní úschovy“ pro zasílání záloh?)

Děkuji za jakoukoliv odpověď

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.