Vložil René (bez ověření), 20. Duben 2017 - 16:02

Ptám se tazatelky a vás pane JaVa, proč se tolik angažujete v zapsání SVJ jako právnické osoby. Napište, co získáte po zapsání SVJ do rejstříku oproti současnému stavu?

Podle mě, nyní je dům tazatelky spravován podle NOZ části „Správa domu a pozemku“ podle §§ 1189 a 1190 NOZ https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2012-89…

a části „Správa bez vzniku společenství vlastníků“ § 1191 až 1193 https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2012-89…. Na správu se použijí pravidla určená v „prohlášení“ a pro rozhodování ve věcech správy se přiměřeně použijí ustanovení o shromáždění, k rozhodnutí svolá vlastníky jednotek správce.

Práva a povinnosti vlastníků jednotek vč. příspěvků na správu domu a záloh na plnění spojená nebo související s užíváním bytu (služby) upravují §§ 1175 až 1185 NOZ https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2012-89….

Zápis SVJ do rejstříku vás bude stát řadu poplatků. Kromě plateb správci budete muset začít platit ještě odměny statutárnímu orgánu, vést účetnictví právnické osoby SVJ a platit za to, průběžně platit všechny změny v rejstříku. Vlastníci budou rozhodovat na shromáždění, tak jako v případě správy bez vzniku SVJ. Proč se tedy hrnout do ustanovení a zápisu SVJ do rejstříku.

Pane Java, ve vašem případě vidíte, jak jste dopadli ve vašem domě. Vynaložili jste náklady na ustanovení SVJ a zapis do rejstříku. Dřívější správce se stal předsedou společenství, prakticky nic se u vás nezměnilo, jen platíte více za správu vč. vedení účetnictví.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.