Vložil MartinII, 17. Červen 2017 - 7:39

V občanském zákoníku je důležitý důvod či příčina, okolnost, zájem párkrát zmíněn. Třeba § 1023 (1) „Vlastník pozemku musí snášet …“, § 1119 „Vyúčtování se lze domáhat … anebo z jiných důležitých důvodů“, § 1192 (1) „… Na návrh některého vlastníka jednotky … pokud je pro to důležitý důvod“

Pro společenství může být důležitý důvod třeba i odměna ve výši měsíčních příspěvků správy domu za celý dům, i když jde o odměnu za práci, která ve svém důsledku přinesla společenství úspory. Dotyčný dělal tu činnost ale i pro sebe, coby člena společenství. Do jiného sféry spadá to, že jednak výše odměny nebyla schválena předem a dále nebyl „proveden“ výběr mezi členy, kdo by onu činnost provedl za odměnu nižší. Pochopitelně, že nelze důležité důvody specifikovat pro každý paragraf NOZ extra. Pojem důležitý důvod (zájem) je v NOZ i v jiných oddílech než spoluvlastnictví, a je použit i v paragrafu „jméno člověka“, „název právnické osoby“, „opatrovnictví“, „zmocnění pro vstup do manželství“, „osvojení“ atd.

Důležitý důvod a mravnost by nemělo být pro soud zaklínadlo aby žalobu vůbec nechtěl přijmout, zvláště když jsou i jiné důvody pro napadení zápisu. Lze se bránit proti případnému odmítnutí soudu žalobou se vůbec zabývat, když se člen společenství domnívá, že by byl zkrácen na svých právech třeba jen proto, že soudce chce využít šíře pojmu pojmu „důležitý důvod“ §1209 a „mravnost“ §245 ?

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.