Vložil Romeo (bez ověření), 20. Červenec 2018 - 20:10

Máte pravdu :-) Dovoluji si některé zdejší diskutéry upozornit na nařízení Vlády ČR 366/2013 Sb. Ještě před tím si dovolím upozornit, že jakékoli znění stanov byť by bylo řádně odhlasováno a v rozporu s NOZ a právě třeba s daným nařízením lze označit za neplatné. Nařízení jasně vymezuje pojmy, co je a co není majetkem SVJ a naopak co je a není majetkem vlastníka BJ Pro zjednodušení odpovědi na otázku :

  1. Okna bytu JSOU ve vlastnictví SVJ !!!!! Do krajnosti, majetkem vlastníka BJ je pouze vnitřní nátěr okna(zákon nerozlišuje okna špaletová či zdvojená ap.)
  2. AVŠAK POZOR – okno bytu,jako takové užívá každý vlastník BJ výhradně. Lze uvažovat o institutu výhradního užívání části společného vlastnictví.

ZDE pak nutno aplikovat jiná znění NOZ – každý si najde Závěr – při aplikování platných zákonů je povinen vlastník BJ udržovat a řádně užívat danou věc. Pokud tvrdí, že okno je poškozené po předchůdci, pak platí to, že při koupi/převodu převzal věc ve stavu s poškozeným oknem. Tedy s břemenem ve formě jeho opravy – čti se všemi právy i povinnostmi. SVJ NEMUSÍ příspívat na opravu okna v tomto případě NAOPAK pokud by majitel bytu na tom trval, může SVJ opravit/vyměnit a náklady s příslušenstvím na majiteli vymáhat. Opět čti poškozování cizí věci. !!!!!!!!!!!!!!!!!!! TOTO neplatí v případě, že by nastal případ, že rámy oken budou například shnilé, po životnosti ap. Pak náklady na výměnu nese SVJ z FO

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.