Hra na hudební nástroj a protest SVJ

Vložil Radka Novotná (bez ověření), 19. Březen 2017 - 20:29 ::

Prosím o radu: moje dcera studuje hru na hoboj a musí doma cvičit (ve dne). Společenství našeho cihlového domu se proti tomu bouří. Dokonce mi sousedé sdělili, že si odhlasují, že se v domě nebude hrát na žádné hudební nástroje. Mají na něco takového právo? Kde bych našla proti takovému postupu argumenty? Vím, že existuje noční klid mezi 22. a 6. hodinou a ten samozřejmě dcera bohatě dodržuje (nikdy nehraje po 20. hodině). Kromě toho jsou i nějaké hygienické normy o hlučnosti, které ale jistě hra na hudební nástroj nepřekračuje. Prosím, poraďte mi. Moc děkuji. Radka Novotná

    Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

    Vložil čtenář (bez ověření), 20. Březen 2017 - 20:09

    Paní Novotná, nenechte se nikým zastrašit, ani znechutit. Dcera ať cvičí, jak potřebuje. Pokud to bude v „rozumnou dobu“, tedy mezi 8:00 a 19:00, tak se mohou jít všichni ti psychopati vycpat. Nelze to zakázat ani stanovami ani zákonem.

    A je opravdu velmi pikantní, jak se dokáží některé kreatury „semknout“, aby brojily proti kulturním lidem, kteří mají v duši další dimenze ( i když je jich dnes čím dál méně ) a přitom jim nevadí různí technaři, opilci, kuřáci, atd. To se hned ozývají, jak je to každého věc, a trochu tolerance, atd. Holt, Češi…

    Vložil Jan Rádl (bez ověření), 9. Únor 2021 - 13:18

    Velmi bezohledná odpověď, s Vámi bych chtěl mít dvojdomek. Sám jsem hráčem na bicí a klavír, a právě teď řeším bubeníka v domě, který si pořídil akustické bicí. Mě osobně by nikdy nenapadlo hrát na ně v bytovém domě. Naštěstí zákon je v tomto vcelku jasný a je jedno jestli hrajete před 10. hodinou večerní. Je to porušení občanského soužití. To nemá nic společného s „kulturními lidmi“ a „brojením“, jak popisujete. To jsou základy slušného chování! Nikdy bych nikoho neomezoval v jeho hudebních ambicích, ale opravdu není v pořádku hrát na hlasité hudební nástroje v baráku, kde žije dalších dvacet lidí.

    Vložil Jardas (bez ověření), 9. Únor 2021 - 18:36

    Ale hoboj je neco jako klarinet, hraje pouze tvou pusou a plicemi…

    Ale pokud se ucednik uci a vrze to, tak to asi nase.. bylo by vhodne najit kompromis, zkouset v dobe, kdy to nejmene bude sousedy omezovat…

    Vložil Anonymous1209 (bez ověření), 10. Březen 2018 - 13:42

    Tady se velice pletete nesmíte rušit sousedy žádným zpusobem kterým budete narušovat normální žití hudbou, hudebními nástroji. Hlukem zápachem atd. zákon na to je stačí trochu hledat na víc od roku 2018 stačí sousedy nahrát zvukovy záznam i přes den myslím tím hlasitou hudbou hraním na hudební nástroje zavolat městskou policii ta je poprvé upozorní po druhé také a kontaktuji přímí člověka který si stěžoval a předloží zvukový záznam na potřetí rovnou pokutuje ale tohle je opravdu už extrém. Věcinou se stačí že sousedem domluvit a požádat ho ať hraje v určitě hodiny jsme lidi ne zvířata :D

    Vložil Jakub456 (bez ověření), 10. Březen 2018 - 13:49

    Až na tu češtinu máte pravdu i přes den nesmí soused souseda rušit. I já využil policii a je klid a to bylo přes den 13 :00 hraní na klavesi opravdu chuťovky do 21:55 s romským sousedem se nedalo domluvit tak se to nedalo řešit jinak od té doby jsem jen vij..... Gaco zmr…, cur… Atd volal jsem je 3 krát věcinou po 14 h na potřetí dostali 2000 tis pokutu

    Vložil € (bez ověření), 10. Březen 2018 - 17:47

    „dostali 2000 tis pokutu“

    Tedy 2 000 000 Kč ~ 80 000 €.

    Vložil Krupp, 10. Březen 2018 - 14:03

    Jirka

    Vložil jarobilk, 18. Září 2017 - 9:04

    Přeji vám mít takového souseda !!!!!!!!!!!!!!!!

    Vložil Radka Novotná (bez ověření), 21. Březen 2017 - 9:32

    Děkuji Vám za povzbuzení. Je mi jasné, že hraní na hudební nástroj není pro ostatní nic příjemného. Ale dupající lidé, plačící děti, štěkající psi a hlučné televize také ne. Asi to chce víc tolerance. Díky a zdravím ! RN

    Vložil páčko (bez ověření), 20. Březen 2017 - 12:49

    Kdo nezažil, asi nepochopí. Měl jsem souseda co se učil na tahací harmoniku, totální hudební hluch, pět písniček furt kolem dokola několik hodin denně v kuse a eště falešně… absolutní horror, po tejdnu se mi ježily chlupy a musel jsem vypadnout ven jen co začal. Teď jsme měli o vchod dál bubeníka, jako asi byl profesně dobrej, ale v paneláku taky chuťovka.

    Takže za mě – bytovej dům je určenej k bydlení, normální člověk by měl mít doma pohodu a klid a moct si odpočinout po práci, ne nuceně poslouchat nekvalitní kvílení cizejch hudebních nástrojů bez možnosti jakýhokoli výběru stylu, rytmu a hlasitosti. Výuka hry na hudební nástroj podle mě bydlením neni a fakt nevim proč by tim měl celej barák trpět.

    By mě vážně zajímalo co by udělala tazatelka kdyby jí sousedi postavili za zeď piáno a posadili k tomu ňáký dítě co by tam s neustálejma chybama několik hodin denně hrálo stupnice nahoru a dolu. Prostě nuceně poslouchat cizí pokusy o hraní na hudební nástroj je jasný mučení a to je podle Listiny základních práv a svobod zakázaný :-)

    Pokud někdo nutně musí studovat hru na hudební nástroj, tak by si k tomu měl vytvořit podmínky tak aby nikoho neobtěžoval, čili zařídit si zkušebnu někde kde to nebude nikomu vadit nebo je to k tomu určený, a né si vymáhat neexistující práva na provozování trvalýho odpornýho hluku v bytovým baráku, kde na to nikdo neni zvědavej ani neni povinnej to snášet.

    NOZ § 1013 Omezení vlastnického práva: 1/Vlastník se zdrží všeho, co působí, že odpad, voda, kouř, prach, plyn, pach, světlo, stín, hluk, otřesy a jiné podobné účinky (imise) vnikají na pozemek jiného vlastníka (souseda) v míře nepřiměřené místním poměrům a podstatně omezují obvyklé užívání pozemku.

    Vložil muzikant :-) (bez ověření), 4. Leden 2020 - 19:46

    Odpovídáte mimo mísu. Tazatelka má dceru hobojistku! Je zvláštní, že nikomu nevadí například pračka, vrtání nebo malé děti. To jsou všechno případy, kdy jste vystaveni sousedy většímu hluku :-) a také neposíláte lidi prát do speciálních prostor. Podobně je to s houslemi, flétnou, zpěvem. Samozřejmě něco jiného je bubeník nebo šílenec, který si v bytě zapne elektrickou kytaru do zesilovače. Se saxofonem také radši chodím do zkušebny. Sám citujete zákon, ze kterého vyplývá, že v přiměřené míře hrát na nástroj může v domě kdokoli. Á própos to platí ve dne, během 22:00 – 6:00 nesmí samozřejmě hrát vůbec. A např. pokud vím, že sousedi mají malé dítě nebo chodí brzy spát tak hraji v rozumnou hodinu.

    PS: Hra na nástroj, podobně jako třeba malířství či literatura je věc, která Vás naučí slušnému chování, a navíc rozvíjí složitější myšlenkové operace a manuální zručnost.

    Vložil ppp (bez ověření), 20. Březen 2017 - 13:02

    stížnost na Obecní úřad, ať si to přijdou k Vám poslechnout, když to nepomůže tak žaloba k soudu – k té ale budete potřebovat oficiální měření hluku oprávněnou firmou, které si sami zaplatíte. Výbor SVJ je slouha společenství, v tomhle nepomůže, protože nic ne(z)může

    Vložil Vlastiks, 20. Březen 2017 - 11:18

    Zkuste se pokusit o domluvu na nějakých „hodinách“ kdy to (snad) bude vadit méně.

    V případě neochoty dohody se na to ..

    Vložil anonymousimus (bez ověření), 20. Březen 2017 - 11:11

    tam to máte, pokud by jim to vadilo příliš, museli by dokázat, že je to zdraví škodlivé, nechat změřit hluk.
    A co tak trochu izolace? Na nástěnku vyvěsit – Cvičím od – do.

    Vložil Božka (bez ověření), 19. Březen 2017 - 21:18

    Hru na hudební nástroj Vám nemůže SVJ zakázat. To by Vám také mohli zakázat, aby jste nepoužívala radio, televizi, aby neplakaly děti apod. Je to naprostý nesmysl. Na druhou stranu je potřeba, abyste se snažila s nimi dohodnout, kdy je nevhodnější doba, kdy jim hra bude nejméně vadit. Prostě pokusit se o domluvu. Pokud se nedomluvíte, tak bych hrála v době od 9 – 12 hod a od 15 –19 hodiny. Tím zajistíte, aby byl v domě z Vaší strany zajištěn klid mimo tuto dobu. Dcera hrála 11 let na klavír a nikdy jsme neměli v domě stížnosti. A co zakázat pejskům štěkat, hádky manželů nebo hlasité vyčinění zlobivých dětí apod???

    Vložil Arveno, 19. Březen 2017 - 21:09

    Zkuste se vzit do pocitu spolubydlicich. Zaridte /pronajmnete dceri vhodne misto ku pr v lokalech hudebni skoly ci jinde x hodin denne/tydne?, v miste kde jeji cviceni na hudebni nastroj nebude rusit spolubydlici.

    Vložil Božka (bez ověření), 19. Březen 2017 - 21:23

    A zkuste se vžít, když Vám sousedovic puberťácké dítě pouští hlasitě hudbu, nebo z bytu je slyšet ustavičný pláč dětí, dupání dětí, štěkot pejsků apod.

    Vložil Diskutér (bez ověření), 19. Březen 2017 - 20:33

    „musí doma cvičit“

    Pokud byste napsala, že musí cvičit, potom je to v pořádku. Takto tomu nerozumím.

    Volby prohlížení komentářů

    Vyberte si, jak chcete zobrazovat komentáře a klikněte na "Uložit změny".