Rozúčtování vody dle vyhlášky

Vložil Jana Křečková, 15. Únor 2017 - 23:35 ::

Dobrý den,

prosím o radu. Tuto informaci jsme dostali od našeho rozúčtovatele vody. Je to zdůvodnění proč není možné použít vyhlášku.

způsob provádění korekce na minimální a maximální hodnotu od průměrného nákladu objektu tak jak je pospán ve vyhlášce není dle názoru nejen našeho právního zástupce v souladu se zákonem.

Metodika výpočtu ukládá v prvním kroku rozdělit celkové náklady v Kč na základní a spotřební složku (40/60). Poté se provede rozúčtování a zjistí se rozdíly pod a nad průměrným nákladem. Pokud vzniknou rozdíly jsou tito uživatelé rozúčtováni, přiřkne se jim jednotkový náklad ve výši 80% (pro uživatele pod limitem) nebo 200% (pro uživatele nad limitem).Tím jsou rozúčtovány byty nad a pod průměrným nákladem a jejich náklad v Kč se odečte od celkových nákladů objektu. Dále se tedy pokračuje s poníženým nákladem v Kč a celý proces se opakuje, dokud není ve všech případech splněna podmínky korekčních mezí. S každým dalším výpočtem tedy dochází k tomu, že se mění cena za m2. Důsledek je ten, že v závěru se vyúčtují v základní složce jiné náklady než na počátku (suma nákladů základní složky). Praktický dopad je takový, že uživatelé se stejnou plochou bytu můžou mít rozdílné náklady v Kč rozúčtované v základní složce.

Rozpory naše společnost spatřuje v následujících ustanoveních vyhlášky MMR č. 269/2015 Sb.:

  1. uplatněním postupu pro rozúčtování nákladů na vytápění stanoveného v § 3 odst. 2 písm. c)
  2. ve vzorci pro výpočet spotřební složky nákladů na vytápění a spotřební složky na poskytování teplé vody, který je uveden v příloze č. 2 vyhlášky.

Jde mi o to, že kdyby byla vyhláška špatně, tak by se nepoužívala ne? Myslíte, že paní má pravdu? Děkuji moc.

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.