Vložil Pavel, 12. Únor 2017 - 22:31

Magdo,

k uveřejněnému článku pouze opakovaně upozorňuji, že podřízení AB se řídí vydanou metodikou a nějaké články nebo zákony je moc nezajímají. Nesouhlasím s tím, ale je to realita. Tam bude asi opět rozhodovat soud. A soudy jdou AB dost na ruku. Viz ÚS ke kontrolnímu hlášení. ÚS rozhodl, že postup je protiústavní, ale AB má rok na nápravu a mezitím je protiústavní postup vlastně legalizován.

Co se týká Airbnb. Pokud si dobře vzpomínám, tak jste psala, že se poradíte s daňovými poradci. Vaše stanovisko je jejich názorem?

Já se stále domnívám, že mám pravdu. Vycházím z těchto ustanovení ZDPH:

1)§ 5/2 jedná se o ekonomickou činnost, protože je majetek využíván soustavně

2)§ 5/1 jedná se o osobu povinnou k dani

3)§ 6h jedná se o identifikovanou osobu, protože přijala zdanitelné plnění od osoby neusazené v ČR s místem plnění v ČR. Žádná výjimka pro případ, že by dodavatel odvedl DPH není

4)§ 110b/1/b nemůže se jednat o vybranou službu, protože vybrané služby se vztahují pouze na osoby nepovinné k dani

5)§ 110a/2 nemůže se jednat o zvláštní režim jednoho správního místa, protože ten se vztahuje pouze na vybrané služby.

Evropské právo v oblasti DPH vychází ze Směrnice 2006/112/ES, takže to co je v bodech 4) a 5) bude v předpisech o DPH v jiných zemích.

Zádrhel je asi v tom, že tuzemský příjemce zprostředkování od Airbnb se neprohlásil vůči Airbnb jako osoba povinná k dani. Airbnb potom k němu postupuje ve zvláštním režimu jednoho správního místa jako k osobě nepovinné k dani.

Pokud je ale majetek využíván soustavně k ubytování/pro­nájmu, tak platí mnou uvedená ustanovení. Pro FÚ není problém si opatřit informaci z EU, zda se jedná o jednorázový pronájem/ubytování nebo zda se jedná o soustavné využívání majetku. Kooperace mezi daňovými správami EU se každým rokem prohlubuje.

Hezký den!

Pavel

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.