Má smysl opt-in společenství vlastníků?

Vložil Marhus (bez ověření), 4. Únor 2017 - 23:47 ::

Jsme malé SVJ. Když nám družstvo kdysi vytvořilo prohlášení, zahrnulo sporné dělení vnitřní a vnější strany oken, vnitřní a vnější strany dveří… Radiátor a balkón je součást jednotky. Mnoho věcí v prohlášení absentuje a není úplně jasné, zda jde o společnou část, nebo vlastnictví jednotlivých vlastníků.

Máme s tím trvalé problémy. Vznikají zbytečné hádky.

Např. před časem shromáždění rozhodlo, že když si vlastník zasklí balkón, tak se mu to proplatí, stejně tak výměna opotřebovaného prasklého radiátoru. Nakoupili jsme i plastová okna a teď není jasné, kdo je má opravovat. Jeden vlastník trvale protestuje, že to nejde hradit ze společných peněz. Navrhuje, abychom změnili prohlášení, aby to už pro jednou bylo jasné černé na bílém.

Na poslední schůzi jsme změnu probírali. Přišli všichni vlastníci a došli jsme ke kompromisu. Se změnou prohlášení souhlasí všichni i ten oponent (on ani tak neoponuje, jako upozorňuje na nedostatky starého prohlášení).

Když provedeme opt-in, tak se „sjednotí“ jednotka s podílem na domě a pozemku, už se na katastru nebude samostatně převádět jednotka, podíl na SČ a pozemku, ale jednotka bude tvořit celek. Má to nějakou praktickou výhodu? Co tím získáme a co tím ztratíme?

Máte někdo zkušenosti s přepracováním prohlášení a opt-inem?

A praktická otázka: nemáme prohlášení v elektronické podobě, družstvo nám ho nedalo, máme špatně čitelnou kopii, kterou nám udělali na katastru. Budeme tedy muset všechno napsat znovu, narýsovat i plánky poschodí a plánky bytů. Neznáte nějaký prográmek, který toto umí, protože ve wordu plánky neudělám. Nebo mám plánky narýsovat ručně, přijme to katastr?

Zeptám se: jeden byt vlastní 3 vlastníci, musí se pod prohlášení podepsat všichni tři? Musí být podpisy úředně ověřené? Ono se to nevejde na jeden papír, pokud budeme muset ověřovat.

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.