Právní a technický rozměr odpojení vody neplatiči

Vložil JuK (bez ověření), 2. Únor 2017 - 12:38 ::

Kompletně rekonstruujeme stupačkové šachty (jsme panelák), chceme udělat nově i datové rozvody a „připravit se“ na technologickou budoucnost. Úpravy stupaček by měly zabránit šíření štěnic, švábů, mravenců, potkanů, myší apod. Nyní pracujeme na projektu. Současně chceme provést takové řešení vodovodních trubek, aby bylo možné neplatiči přerušit vodu. Existují četná rozhodnutí trestních soudů, že majitel nemůže odpojit vodu nájemníkovi (§ 208 t.z.). Je rozdíl mezi odpojením dodávek vody ze strany smluvního dodavatele pro neplacení a svévolným jednáním pronajímatele, který chce donutit neplatícího nájemníka k opuštění bytu. Podle zákona o službách (§ 2) je SVJ poskytovatelem služeb.

Do stanov chceme dát toto ustanovení:
V případě prodlení vlastníka s placením vodného a stočného delšího než jeden měsíc, je společenství oprávněno po předchozí výzvě, jež obsahuje upozornění na možnost přerušení dodávky vody, a jestliže vlastník dluh nedoplatí, dlužícímu vlastníku přerušit dodávku vody a odvádění odpadních vod do doby, než pomine důvod přerušení. Náklady na přerušení a obnovení dodávek uhradí vlastník.

Zajímala by mě však situace, kdy v bytě bydlí neplatící nájemník, majitel bytu je z důvodu neplacení nájmu v druhotné platební neschopnosti a dluží na příspěvcích na správu a zálohách na služby, my mu odpojíme vodu, zda v takovém případě vlastně nepůjde o t.č. a kdo bude pachatelem, zda pronajímatel (který ovšem vodu neodpojil), nebo SVJ coby právnická osoba, nebo členové výboru, kteří dají pokyn k odpojení.

V neposlední řadě se chci zeptat, zda máte zkušenosti s technickými řešeními omezení či přerušení dodávek vody. Vzhledem k tomu, že budeme stupačky kompletně rekonstruovat, můžeme zavést různá opatření.

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.