Vložil Magda3 (bez ověření), 2. Únor 2017 - 15:25

Dobrý den Ivo, přečetla jsem si Vaše příspěvky. Ale obávám se, že nejdete úplně správným směrem (i když kdo z nás jde ;-)?)

Zákonodárce dle mého může upravit, jak mají vypadat spoluvlastnické vztahy. A dle mého může nechat i ze zákona vzniknout SVJ. Dokonce si i myslím, že je rozumné, když dům spravuje zvláštní právnická osoba, než aby vlastníci museli zakládat jiné právnické osoby. Chyba není v této konstrukci. Představte si, že nebude existovat nic, pouze vlastníci bytů. Jak budete rozhodovat o společných věcech?

Samozřejmě že nad ÚS je ještě ES pro lidská práva. To je ovšem už zcela jiný kalibr a obávám se, že argument, že nechci být proti své vůli členem SVJ, zde neobstojí.

Novelou 103/2000 Sb. se stalo to, že nám stát nadiktoval, jakým způsobem se spoluvlastníci budou starat o společnou věc (šlo pouze o společné části). Upravil tak spoluvlastnické vztahy (stejně tak upravuje zákon i jiné spoluvlastnické vztahy a nikdo se tomu nediví).

NOZ už ovšem v bytovém spoluvlastnictví zasahuje nikoli pouze do spoluvlastnických vztahů, ale i do vlastnických vztahů (tedy stalo by se tak, pokud by existovalo přechodné ustanovení a NOZ o bytovém spol. by dopadal na stará SVJ). A to proto, že v případě jednotky dle NOZ nevlastníte byt, ale spoluvlastníte část domu. Já bych to přirovnala k podílovému spoluvlastnictví. A protože jste spoluvlastníkem celého domu (nikoli vlastníkem bytu), tak všichni o celém domě rozhodujete.

Jenže naše jednotky jsou jiné. My nevlastníme část domu. Vlastníme byt (sami) a spoluvlastníme společné části. A to je základní kámen úrazu. Pokud vlastníme byt, tak zkrátka nemůžeme společně rozhodovat o něčem, co není společné. SVJ tak nemůže rozhodovat o mé jednotce.

Je tedy v pořádku, že existují SVJ. Problém je v tom, jak se uvnitř SVJ k sobě lidé navzájem chovají. A zda dodržují pravidla, která jsou zákonem nastavena. Moje zkušenost je, že SVJ pravidla nedodržuje, podvádí a šikanuje vlastníky. Tomu je potřeba se bránit. Nikoli bránit vzniku SVJ. Bohužel, soudy prozatím nepřiměřeně straní SVJ na úkor vlastníků. A to je potřeba narovnat.

Pohodový den.

Magda

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.